De fietsen van het bedrijf
NOS NieuwsAangepast

RAI: leasefiets moet bijtelling-vrij

Een volgend kabinet moet het mogelijk maken dat het veel eenvoudiger wordt om een snelle e-bike te leasen. Nu zijn er te veel verschillende en onduidelijke regelingen waardoor het fiscaal niet aantrekkelijk is om een 'speed pedelec' van de zaak te rijden, zegt brancheorganisatie RAI.

Volgens Wouter Jager, voorzitter RAI Vereniging afdeling Fietsen, zijn in Nederland zo'n 9000 snelle fietsen in omloop. 739 daarvan staan zakelijk geregistreerd.

Anders dan voor auto's bestaan voor de leasefiets geen verschillende bijtellingscategorieën. De volledige waarde van de fiets moet bij het inkomen worden opgeteld.

Oneerlijk

"Een snelle e-bike, een speed pedelec waar je een brommerrijbewijs voor nodig hebt, begint gemiddeld bij 3500 euro. Dat kost een forens dan al snel 120 tot 130 euro per maand", rekent Jager voor. Dat is het dubbele van het bedrag dat een elektrische auto met een waarde van 40.000 euro kost.

De bijtelling voor een fiets van de zaak moet volgens de RAI dan ook verdwijnen. "Het is gewoon oneerlijk en bizar dat leasefietsrijders de hele waarde van de fiets moeten optellen bij hun inkomen", zegt Jager. "Voor lease-auto's is dat maximaal 25 procent."

"Je moet fietsen juist stimuleren, zodat mensen hun auto laten staan en naar hun werk fietsen. Dat is niet alleen gezonder, het leidt ook tot minder files."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl