NOS NieuwsAangepast

Recordaantal ondernemingen in Nederland

Nederland telde het afgelopen jaar een recordaantal ondernemingen. Uit het jaarrapport van de Kamer van Koophandel blijkt dat er 1.832.812 ondernemingen waren, 3 procent meer dan het jaar ervoor.

In 2016 kwamen er meer zzp'ers bij, 4 procent. Ruim de helft van de ondernemingen is een (parttime) zzp'er.

De grootste groei was te zien in de sector Logistiek, waar bijvoorbeeld de herziene taxiwet nieuwe kansen opleverde: overal op het platteland zagen nieuwe taxiondernemers kansen. In de sector Industrie werden nieuwe ondernemers verleid door subsidieregelingen en pilots van engergiebesparingsprojecten.

Overlevingskansen

De Kamer van Koophandel zocht ook uit hoe het met de overlevingskansen van de nieuwe bedrijven staat. Gemiddeld weet 60 procent van de ondernemers de eerste vijf jaar door te komen. In de detailhandel is de kans daarop het laagst (46 procent), terwijl financiële instellingen het door de strenge regels veel beter doen (75 procent). Ook de landbouw en de sector Energie, water en milieu scoren goed.

Het afgelopen jaar gingen er 16 procent minder ondernemingen failliet dan in 2015, 4065 hoofdvestigingen. Wel waren er een aantal opvallende faillissementen van ketens, zoals Scheer & Foppen, Foto Klein, MS Mode en McGregor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl