De uitvaart van Kigeli V
NOS NieuwsAangepast

Onvrede bij uitvaart laatste koning Rwanda

De laatste koning van Rwanda is begraven in zijn geboorteland. De uitvaart van oud-vorst Kigeli V werd gehouden in Nyanza, ooit de hoofdstad van het koninkrijk Rwanda.

Op de begrafenis waren zo'n 3000 mensen afgekomen. De plechtigheid werd overschaduwd door onvrede over de plek van het graf en de opvolger van Kigeli.

Kigeli overleed in oktober op 80-jarige leeftijd in ballingschap in de VS. Hij was in 1959 koning geworden toen zijn halfbroer plotseling overleed. Hij verloor zijn kroon enkele jaren later toen het land bij de onafhankelijkheid van België een republiek werd.

Kigeli V in 1964

De rest van zijn leven zou Kigeli in ballingschap blijven, omdat hij alleen wilde terugkeren als staatshoofd. Sommige familieleden vinden dat hij ook in het buitenland had moeten worden begraven, omdat Rwanda in hun ogen Kigeli nog altijd met te weinig respect behandelt. Zo voelden ze zich geschoffeerd omdat de regering slechts de minister van Cultuur afvaardigde voor de begrafenis.

Daarnaast is er onenigheid in de familie over wie nu de Rwandese troonpretendent is. Vorige week werd een neef officieel aangewezen door clanleiders, maar anderen vinden dat het Rwandese volk meer inspraak moet krijgen.

Ook de neef komt overigens niet uit Rwanda: de genaturaliseerde Brit Emmanuel Bushayija, de nieuwe koning Yuhi VI, woont in een bescheiden huis in Manchester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl