Kerry op de Mekong
NOS NieuwsAangepast

Minister Kerry weet eindelijk wie hij heeft doodgeschoten

Bijna een halve eeuw nadat hij iemand had doodgeschoten tijdens de Vietnam-oorlog, heeft de Amerikaanse minister Kerry meer te horen gekregen over het slachtoffer. Tijdens een bezoek aan Vietnam sprak hij met een oude vijand en hoorde hij voor het eerst details over de man die hij destijds doodde.

John Kerry was in 1969 een 26-jarige luitenant bij de Amerikaanse marine, op patrouille in de Mekong-delta. Toen zijn boot onder vuur kwam te liggen, sprong Kerry aan wal om de aanvallers uit te schakelen. Hij schoot daarbij een Vietcong-strijder dood, die een raketwerper had. Kerry ontving voor de actie een Zilveren Ster, een hoge militaire onderscheiding.

Tijdens een bezoek aan Vietnam wilde Kerry nog eens naar de plek van de aanval toe. Hij ontmoette daar garnaalvisser Vo Ban Tam, een wapenbroeder van de man die Kerry had doodgeschoten. De Amerikaanse ambassade had hem opgespoord.

  • AFP
    Kerry op weg naar de aanvalsplek
  • AFP
    Kerry zoekt naar de plek van de aanval
  • AFP
    In 1969 voer Kerry als jonge luitenant ook op deze rivier
  • AFP
    Kerry ontmoet zijn voormalige vijand

Vo kon zich de aanval nog herinneren. Hij noemde Kerry's slachtoffer, de 24-jarige Ba Thanh, een goede soldaat. Kerry had nooit eerder de naam of leeftijd van de man gehoord.

Kerry noemde de ontmoeting met Vo surreëel. "Ik ben blij dat we allebei nog leven", zei hij, vlak voor hij de man hartelijk de hand schudde.

Na de oorlog maakte Kerry naam in de anti-Vietnam-beweging en rolde zo de politiek in. Hij bezocht Vietnam drie keer eerder als minister van Buitenlandse Zaken.

Kerry neemt afscheid van Vietnam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl