NOS NieuwsAangepast

Weekend bomvol politiek: partijen nemen steeds duidelijker stelling

Wel of niet regeren met de PVV, Klaver die premier wil worden en de doodstraf die uit het programma van de SGP is geschrapt. Politieke partijen buitelden dit weekend over elkaar heen met het ene na het andere standpunt in de aanloop naar de verkiezingen. "Groot nieuws was er niet bij, maar de partijen nemen steeds duidelijker stelling", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Een paar opvallende momenten op een rij:

Klaver wil torentje in

Het politieke weekend werd afgetrapt door de jongste politiek leider in Den Haag, Jesse Klaver. "Nederland heeft een premier nodig die vasthoudt aan zijn idealen, en die premier wil ik graag worden", zei de GroenLinks-leider vrijdagavond op een partijbijeenkomst in Nijmegen.

Jesse Klaver wil torentje in

"Klaver wil het linkse alternatief worden voor Rutte en Wilders", zegt Van der Wulp. "Als het hem meezit, dan krijgt hij de wind in de rug, en kan hij kiezers naar zich toetrekken ten koste van de SP en de PvdA."

SP niet met de VVD

En de SP kondigde gisteren aan niet met de VVD in een kabinet te willen zitten. De politieke verschillen zijn onoverbrugbaar, zei partijleider Roemer tijdens een verkiezingscongres in Tilburg. Hij wil de kiezer voor de start van de verkiezingscampagne al uitsluitsel geven. "Wie de sociale kiezer wil mobiliseren, houdt niet berekenend de kaarten tegen de borst, maar biedt een echte en eerlijke keuze."

Roemer sluit VVD definitief uit

Met het uitsluiten van de VVD en PVV zet Roemer zichzelf eigenlijk buitenspel, vindt Van der Wulp. "De kans dat hij in een kabinet terechtkomt is hierdoor eigenlijk nihil geworden. Tegen de grootste partijen in de peilingen heeft hij nu nee gezegd."

VVD en PVV niet in een kabinet

"De kans dat de VVD gaat regeren met de PVV is nul", zei VVD-lijsttrekker en premier Rutte vandaag in het tv-programma Buitenhof. Het woord "uitsluiten" gaat hem te ver, want daarmee zou hij tegen de PVV-stemmers zeggen dat hij hun problemen niet serieus neemt.

'Ik ga niet samenwerken met die partij'

"De deur stond bij de VVD nog altijd op een klein kiertje. Nu is die definitief dichtgegooid. Dat Rutte en Wilders straks alsnog gaan samenwerken is nu totaal onvoorstelbaar", zegt Van der Wulp. "Rutte zou zich dan definitief ongeloofwaardig maken. En zo begin je niet aan een nieuw kabinet."

Asscher hekelt Trump

Ook de PvdA hield dit weekend een congres, in Utrecht. Partijleider Asscher verdedigde daar het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren en gaf kritiek op Donald Trump ("Ik hou mijn hart vast voor wat hij kapot kan maken") en op de verkiezingsslogan van PVV-leider Wilders: 'Nederland weer van ons'.

"Als je ziet op wie hij allemaal spuugt: mensen met een niet-westerse achtergrond, moslims, rechters, wetenschappers, Kamerleden, iedereen die het met hem oneens is. Wie bedoelt hij dan met 'ons'? Bedoelt hij niet gewoon zichzelf?"

Asscher hekelt politiek Trump en Wilders

Harde woorden, maar toch bleef Asscher ingetogen, zegt Van der Wulp. "En dat is best opvallend, want de tijd dringt voor de PvdA. De partij staat slecht in de peilingen en de wisseling van het leiderschap van Samsom naar Asscher moest daar verandering in brengen. Maar vooralsnog lijkt dat geen effect te hebben."

Volgens Van der Wulp is begin februari al een belangrijk moment. Dan bepaalt RTL wie er in het premiersdebat mogen verschijnen. Dat is het eerste grote tv-debat en alleen de vier grootste partijen in de Peilingwijzer doen daaraan mee. "Stel dat GroenLinks dan net iets hoger staat dan de PvdA, dan staat daar Klaver in plaats van Asscher. Dat zou de rest van de PvdA-campagne kunnen maken of breken. De PvdA weet hoe belangrijk dat is, want in 2012 betekende dat debat voor oud-lijsttrekker Samsom de ommekeer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl