Verongelukte auto op de A67
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: code geel, popprijs Garrix en rode zeedraak

Had je dit weekend geen tijd om het nieuws te volgen? Wij hebben de belangrijkste nieuwsverhalen van gisteren en vandaag op een rij gezet.

Zaterdag gaf het KNMI code geel voor het hele land vanwege gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui. Op veel plekken gebeurden er ongelukken. Vooraf was wel gestrooid maar waar het zout wegspoelde of bedekt raakte door de sneeuw hielp dat niet. In het Overijsselse Rouveen raakte een inzittende zwaargewond toen een auto zijdelings tegen een boom belandde. Ook in Woerden, het Groningse Scharmer en op de A27 bij Lexmond raakten auto's van de weg. Daarbij raakten de inzittenden lichtgewond.

Ook elders in Europa was er veel verkeershinder. Vooral van en naar wintersportplaatsen in het westen van Oostenrijk was het erg druk.

Winterweer in Europa: problemen en pret

Zware wateroverlast zaterdagavond door een gat in een damwand bij het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden. Een van de toegangswegen naar de stad was een paar uur niet toegankelijk voor het verkeer.

Volgens een woordvoerder van bouwbedrijf Heijmans ging het om grondwater uit een kuip van een aquaduct dat wordt aangelegd. De damwand die dat moest tegenhouden ging lekken, waardoor de toeritten onderliepen. De aannemer heeft het gat provisorisch gedicht en het water weggepompt.

De wateroverlast in Leeuwarden

Hij bestaat officieel pas sinds 2015 en niemand had het diertje ooit levend gezien. Nu zijn er voor het eerst opnamen naar buiten gekomen van de rode zeedraak in leven bij de Australische westkust. De opnames zijn al in april vorig jaar gemaakt door de Amerikaanse zeebioloog Greg Rouse. Het kostte hem en zijn team enkele dagen om het diertje in beeld te brengen.

Rode zeedraak voor het eerst levend gefilmd

Op Eurosonic Noorderslag in Groningen werd zaterdagavond de winnaar van de Popprijs 2016 bekendgemaakt. Die gaat dit jaar naar Martin Garrix. De 20-jarige dj en producer scoorde het afgelopen jaar een wereldhit met In The Name of Love. Hij was niet in Groningen om de prijs (een beeld van Theo Mackaay en een cheque ter waarde van 10.000 euro) in ontvangst te nemen.

Martin Garrix werd in oktober uitgeroepen tot populairste dj in de wereld

Iraakse troepen hebben de strategisch belangrijke universiteit van Mosul heroverd op IS. De stad is het laatste bolwerk van de terreurgroep in Irak.

De afgelopen dagen is er een hevige strijd gevoerd om het gebouwencomplex. De universiteit is volgens het leger strategisch van cruciaal belang. Gebouwen op de campus kijken namelijk uit op gebieden langs de Tigris in Oost-Mosul die nog in handen zijn van IS.

In het Noord-Brabantse Wernhout is een man zwaargewond geraakt toen hij werd aangevallen door zijn eigen vechthonden. Zijn vrouw heeft daarop de twee dieren doodgeschoten, meldt Omroep Brabant.

Volgens de politie waren de man en vrouw aan het wandelen met hun honden toen de dieren ruzie met elkaar kregen. De man kwam tussenbeide en werd toen door de honden aangevallen. De vrouw rende daarna naar huis om een pistool te halen. Toen ze terugkwam, schoot ze beide honden dood.

Vrouw schiet vechthonden dood na aanval

De kans dat de VVD gaat regeren met de PVV is nul volgens premier Rutte. "Dat gaat niet gebeuren", zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte wilde niet letterlijk zeggen dat de VVD de PVV uitsluit. "Ik sluit een partij niet uit want dan zeg je tegen die kiezers dat je hun problemen niet serieus neemt."

Rutte noemde de PVV sociaal-economisch linkser dan de SP van Roemer, en de uitspraken van PVV-leider Wilders over rechters en Marokkanen staan volgens de VVD-lijsttrekker haaks op de waarden van Nederland en de rechtsstaat. Wilders reageerde meteen op de uitspraak van Rutte. Hij spreekt van "de arrogantie van de macht".

'Ik ga niet samenwerken met die partij'

Na bijna anderhalve eeuw komt er een einde aan The Greatest Show on Earth. Het Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus is gedwongen te stoppen.

Volgens de eigenaar komen er te weinig bezoekers af op de shows. Er is concurrentie van ander entertainment, bezoekers hebben het geduld niet meer om een show van 2 uur te kijken en dierenrechtenactivisten voeren strijd tegen het gebruik van olifanten, tijgers en leeuwen. Olifanten werden sinds vorig jaar al niet meer gebruikt. Leeuwen, tijgers, kamelen, ezels, alpaca's, kangoeroes en lama's nog wel. Het circus belooft dat er een goede plek zal worden gevonden voor alle dieren.

Honderden mensen hebben in Heerlen de 15-jarige Tharukshan Selvam herdacht. Ze deden dat met een stille tocht en toespraken. Tot slot werden er bloemen gelegd en werd een minuut stilte gehouden. De jongen pleegde vorig weekend zelfmoord, volgens zijn familie omdat hij werd gepest.

Feyenoord wint met 2-0 van Roda JC, Ajax verslaat PEC Zwolle met 3-1. Ook Vitesse en NEC pakken drie punten. Maar het was ook de dag van Justin Kluivert en Jordin Larsson. De zoon van Patrick Kluivert trad voor het eerst aan in Ajax 1. Jordin Larsson, zoon van Henrik Larsson, maakte zijn debuut bij NEC.

Kluivert: heel blij dat ik er al zo snel in kwam

De komende week...

Maandag gaat voor de ochtendspits de Velsertunnel weer open voor verkeer. De tunnel was sinds half april dicht. De oudste snelwegtunnel van Nederland, uit 1957, is gemoderniseerd.

Op een akker in Rijsenhout, bij Schiphol begint de Explosieven Opruimingsdienst maandag met het ruimen van 26 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat de hele maand duren. Iedere dag worden een of twee bommen gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Dinsdag kiest het Europees Parlement een nieuwe voorzitter. Dat gebeurt met een geheime stemming. Maar liefst zeven politici - drie Italianen, twee Belgen, een Brit en een Roemeen - willen de vertrekkende Duitser Martin Schulz opvolgen. Als geen kandidaat in de eerste ronde een absolute meerderheid haalt, volgen er meer stemrondes.

Woensdag staan de leden van de populaire Haagse rapgroep Strictly Family Business (SFB) in Paramaribo voor de rechter. De artiesten zitten sinds 28 december vast op verdenking van seksueel misbruik van een minderjarig meisje en het verspreiden van videobeelden die daarvan zijn gemaakt.

En vrijdag vindt de inauguratie plaats van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten. Er is 90 miljoen dollar aan schenkingen binnengekomen voor de ceremonie. Het geld gaat naar reusachtige tenten, een concert, een parade, diners en de huur van videosystemen en balzalen.

Het organiserend comité heeft moeite om sterren te vinden die willen optreden. Obama kreeg steun van een hele rij bekende film- en popsterren zoals Aretha Franklin en Beyoncé. Trump moet het doen met minder bekende namen, zoals de band 3 Doors Down en de 16-jarige Jackie Evancho, die het volkslied ten gehore zal brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl