PvdA-leider Asscher houdt hart vast voor Trump

Asscher hekelt politiek Trump en Wilders

PvdA-leider en vicepremier Asscher verdedigt het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren en de rol die de PvdA daarin heeft gespeeld. "Nederland staat er veel beter voor dan aan de start van dit kabinet. Maar ik ben de eerste om toe te geven dat er nog heel veel te doen is."

Asscher zei op het PvdA-congres dat hij er alles aan zal doen om de vrijheid in Nederland te verdedigen, tegen terrorisme maar ook tegen onveiligheid die mensen op straat ervaren omdat ze homo of Joods zijn.

Over het aanstaande presidentschap van Donald Trump in de VS en diens verkiezingsslogan 'Make America great again' zei hij: "Ik hou mijn hart vast voor wat hij kapot kan maken. Voor mij is een land pas 'great' als het een land is waar iedereen trots op kan zijn."

Niet ouderwets

Ook op de verkiezingsslogan van PVV-leider Wilders, 'Nederland weer van ons', uitte hij kritiek. "Als je ziet op wie hij allemaal spuugt: mensen met een niet-westerse achtergrond, moslims, rechters, wetenschappers, Kamerleden, iedereen die het met hem oneens is. Wie bedoelt hij dan met 'ons'? Bedoelt hij niet gewoon zichzelf?"

Asscher waarschuwde opnieuw voor een "coalitie van Wilders en de VVD" zonder in te gaan op de uitspraak van VVD-leider Rutte vandaag dat de kans nul procent is dat die coalitie er komt.

De sociaal-democratie is niet ouderwets, zegt Asscher, maar juist een antwoord op de zorgen die mensen hebben. "Sta op, kies voor elkaar en kom in beweging."

Een van de meest getalenteerde politici die we ooit zagen, en bovendien een bijzonder aardige vent.

Oud-PvdA-leider Samsom over zijn opvolger Asscher

Eerder op de dag bedankte voormalig politiek leider Samsom zijn partijgenoten voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen jaren. Samsom ontving na zijn terugtreden veel "hartverwarmende" berichten, waaronder een kort bericht van VVD-minister Henk Kamp: "5,45 cent per kWh, groet Henk."

Samsom: "Die 5,45 cent is de kostprijs van de stroom uit het nieuwe windpark dat voor de kust komt. Een spectaculaire prijsdaling voor windenergie op zee. Ja, ik was verslagen, maar een van de belangrijkste doelen die ik mij vijftien jaar geleden stelde is behaald."

Hij zegt zich te kunnen verzoenen met het feit dat hij het leiderschap moest overdragen, omdat Asscher degene is die het van hem overneemt. Samsom: "Een van de meest getalenteerde politici die we ooit zagen, en bovendien een bijzonder aardige vent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl