NOS SchaatsenAangepast

Fontana haalt Van Kerkhof onderuit in finale 1.000 meter

Yara van Kerkhof heeft in de finale van de 1.000 meter bij de EK shorttrack geen medailles weten te pakken. De 26-jarige shorttrackster werd door de Italiaanse Arianna Fontana onderuit geschaatst en was daardoor kansloos voor een podiumplaats.

Geen medaille voor Van Kerkhof na valpartij

De finale ging hard van start en de Russin Sofia Prosvirnova deelde meteen een beuk uit aan Van Kerkhof. Die wist zich knap staande te houden en reed de rest van de race op de tweede plaats achter de Russin. Daarachter reed de Italiaanse Fontana, de leider in het algemeen klassement.

Straf voor Fontana

Drie rondjes voor het einde probeerde Fontana een inhaalactie waarbij ze onderuit ging en in haar val nam ze Van Kerkhof mee. De Italiaanse kreeg daar uiteindelijk ook een straf voor, waardoor ze de leiding in het algemeen klassement af moet staan aan Prosvirnova. Van Kerkhof finishte als vierde.

Het klassement van de EK shorttrack (v) na de 1.000 meter

In de kwartfinales werd Rianne de Vries, die zaterdag verraste met de Europese titel op de 500 meter, al uitgeschakeld. De Vries reed in haar heat even aan kop, maar twee rondes voor het einde mislukte haar manoeuvre om de Russin Jekaterina Konstantinova in te halen. Daardoor finishte ze uiteindelijk als vierde.

"Dit was gewoon dom", vertelde De Vries na haar race. "Ik liet me verrassen en daarna probeerde ik nog van alles, maar dit is echt shit. Deze rit had ik makkelijk kunnen winnen, maar ik was te veel gefocust op mezelf."

Balende De Vries: ik liet me verrassen

Suzanne Schulting reed überhaupt niet mee op de 1.000 meter. De Nederlands kampioene moest afzeggen, omdat ze ziek is. "Suzanne heeft gisteravond last gekregen van buikgriep", vertelde fysiotherapeut Menno Schaafsma. "Dat heeft zich in de nacht doorgezet, waardoor ze te verzwakt is om te starten."

In de finale van de estafette van vandaag zal Schulting nog wel starten, omdat een ploeg verplicht is om met vier personen te starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl