Linkse Israëliers riepen gisteravond om het vertrek van Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Topoverleg in Parijs over (maar niet met) Israël en Palestijnen

Ministers uit meer dan zeventig landen praten vandaag in Parijs over het conflict tussen Israël en de Palestijnen op wat vooral als een symbolische top wordt gezien; Israël en de Palestijnen praten niet mee.

De top is een initiatief van de Franse president Hollande. Hij wil de aankomende Amerikaanse president Donald Trump en Israël laten zien dat de rest van de wereld vasthoudt aan een tweestatenoplossing. Ook hoopt hij op nieuwe ideeën om het vredesproces weer op gang te brengen.

Ambassade

Tijdens de campagne beloofde Trump dat hij als president een sterkere pro-Israël-koers zal varen dan Obama. Zo wil hij de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv verplaatsen naar Jeruzalem, dat door Israël als zijn hoofdstad wordt beschouwd. "Zo'n besluit zal de spanningen verder doen oplopen", zei een Franse diplomaat tegen persbureau Reuters. De Palestijnse autoriteit ziet Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat.

De Palestijnse president Abbas stuurde gisteren een brief naar Trump. Daarin zegt hij dat het verplaatsen van de ambassade de doodsteek is voor het vredesproces. Ook dreigt hij de erkenning van de staat Israël door de Palestijnen terug te draaien.

Jeruzalem, de stad die door beide partijen als hoofdstad wordt geclaimd

Verder wordt gevreesd dat Trump zich niet zal verzetten tegen de bouw van Joodse nederzettingen op Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Die gebieden werden in 1967 door Israël veroverd.

In december nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin staat dat Israël moet stoppen met de bouw van nederzettingen in de Palestijnse gebieden. De kolonisatie is volgens de tekst in strijd met het internationaal recht.

De resolutie werd aangenomen, omdat de VS zich van stemming onthield. Dat betekende een koerswijziging, omdat de VS resoluties waarin Israël wordt veroordeeld doorgaans blokkeert met een veto. De Israëlische premier Netanyahu was woedend.

Tribunaal

Netanyahu blijft weg omdat hij denkt dat de bijeenkomst op een anti-Israël-tribunaal zal uitlopen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas is er ook niet bij, maar heeft wel een ontmoeting met Hollande om de resultaten van de bijeenkomst te bespreken.

Hollande heeft niet de illusie dat de conferentie het al bijna zeventig jaar durende conflict zal oplossen. Dat kunnen Israël en de Palestijnen alleen zelf in rechtstreeks onderhandelingen, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl