De spreekstalmeester van het circus
NOS NieuwsAangepast

'The Greatest Show on Earth' stopt na 146 jaar

Na bijna anderhalve eeuw komt er een einde aan The Greatest Show on Earth. Door de teruglopende kaartverkoop is het Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus gedwongen te stoppen. Het personeel is vanavond ingelicht, na shows in Florida.

Er komen te weinig bezoekers meer op de shows af om geld te verdienen, zegt de eigenaar tegen persbureau AP. Er is concurrentie van ander entertainment, bezoekers hebben het geduld niet meer om een show van 2 uur te kijken en dierenrechtenactivisten voeren strijd tegen het gebruik van olifanten, tijgers en leeuwen.

"De oorzaak was niet één ding", legt eigenaar Kenneth Feld uit. "Je kunt zeggen dat de tijd onze grootste concurrent was."

The Greatest Show in Earth' stopt na 146 jaar

"Het was een moeilijk besluit", schrijft Felt op de website van het circus. "We weten dat Ringling Bros. niet alleen ons bedrijf is, maar ook uw familietraditie."

Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus is een van de bekendste circussen ter wereld. Het begon in 1841 als het museum van showman Phineas Taylor Barnum, die ook rondreisde met zijn collectie rariteiten, dieren en freaks. In 1907 ging het circus samen met dat van de vijf acrobatische broers Ringling, ooit de grote concurrent.

Op dit moment toert het circus per trein met twee shows door de VS. De laatste shows vinden plaats in Rhode Island en New York, op 7 en 21 mei. Tot die tijd zijn er nog dertig shows.

Veel van de 500 artiesten en medewerkers van het circus zijn daarna hun baan kwijt. Voor slechts enkelen is er plek in de andere shows van de familie Felt, zoals Monster Jam en Disney on Ice.

Olifanten

Het circus belooft dat er een goede plek zal worden gevonden voor alle dieren. Er worden nu nog leeuwen, tijgers, kamelen, ezels, alpaca's, kangoeroes en lama's gebruikt.

Vorig jaar nam Ringling al afscheid van zijn olifanten, na een jarenlange strijd met dierenrechtenactivisten. Volgens het circus nam de kaartverkoop daarna drastisch af. "Mensen kwamen blijkbaar vooral naar Ringling om de olifanten te zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl