Vogeltellers Wim Tijsen en Otto de Vries
NOS NieuwsAangepast

Alle grutto's, kanoeten en tureluurs langs de Nederlandse kust geteld

Van de kust van Noorwegen tot helemaal in Zuid-Afrika tellen vogelaars vanaf dit weekend alle watervogels die ze in hun kijker krijgen. Het is de tweede internationale watervogeltelling langs de complete Oost-Atlantische trekroute. In vier weken tijd tellen 1500 vogelliefhebbers in 30 landen miljoenen watervogels.

De Waddenzee is een zwakke plek op de route, bleek bij de vorige internationale telling in 2014. In Nederland wisten we al sinds 2011 dat het niet goed ging met de trekvogels in de Waddenzee. Ze vinden bijvoorbeeld niet genoeg voedsel en hun nesten spoelen weg bij hoogwater.

Sindsdien zijn er maatregelen genomen en de nieuwe telling moet uitwijzen of die hebben geholpen. De maatregelen bestaan onder meer uit de aanleg van plekken waar vissen langs de Afsluitdijk kunnen zwemmen. Ook zijn in de Waddenzee eilandjes opgehoogd waar vogels kunnen uitrusten, eten en broeden.

Goede schatting

Op Terschelling is Albert de Jong van de Nederlandse vogelonderzoekvereniging SOVON een van de tellers die meedoen. "We proberen van de wadvogels, zoals de kanoet, de rosse grutto, drieteenstrandloper, bonte strandloper en de tureluur, een goede populatieschatting te maken."

Om dat te kunnen doen, moet er worden geteld op alle plaatsen waar de vogels voorkomen. "Wat bleek bij de vorige telling is dat het met een aantal soorten best wel goed gaat, zowel hier de Waddenzee als de rest van de flyway. Maar met een aantal soorten ook niet. Daarvan wil je weten hoe dat komt."

  • Jouke Altenburg
    Scholekster
  • Roef Mulder
    Rotgans
  • Roef Mulder
    Bontplekplevier
  • Bert Meerstra
    Eidereenden
  • Roef Mulder
    Kanoeten
  • Rijkswaterstaat
    De Waddenzee

In de kop van Noord-Holland tellen Wim Tijsen en Otto de Vries in de buurt van Den Oever. "De scholeksters hebben er zin in, zo met dat koude weer in het water", zegt De Vries turend door zijn telescoop. "Ze badderen en smeren het vet dat vrijkomt gelijk aan hun veren."

Tijsen en de Vries tellen al zo'n twintig jaar. Tijsen doet de scholeksters, grutto's en ganzen, De Vries de meeuwen en de wulpen. "Wij doen een stuk kust van 15 kilometer in 5 uur", zegt Tijsen. "Zodra we een groep hebben geteld, gaan we snel door naar de volgende plek."

De eerste resultaten van de telling komen pas in de zomer. Het eindrapport moet in 2018 duidelijk maken hoe de vogelstand langs de trekroute ervoor staat en of de Waddenzee nog steeds een struikelblok is voor sommige soorten.

Wadvogeltellers aan het werk, hoe gaat dat eigenlijk?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl