Alexis Mardas (rechts) leidt John Lennon en Yoko Ono rond in Athene (november 1969)
NOS NieuwsAangepast

'Magic Alex', technisch uitvinder van The Beatles, overleden

In Athene is op 74-jarige leeftijd Alexis Mardas overleden, een technicus en zakenman die in de jaren 60 bekend werd als Magic Alex. Die bijnaam kreeg hij van John Lennon, toen hij in dienst van The Beatles werkte aan technische snufjes voor de band.

Mardas werd benoemd tot directeur van Apple Electronics, een onderdeel van het eigen platenlabel annex multimediabedrijf van The Beatles. Hij begeleidde de band eind jaren 60 naar India en is ook kort te zien in de film Magical Mystery Tour.

Volgens Griekse media werd Mardas dood gevonden in zijn appartement in Athene. Complicaties bij een longontsteking worden genoemd als doodsoorzaak.

72 sporen

In 1965 ontmoette Lennon hem in een Londense galerie, waar Mardas een sculptuur van kinetisch licht exposeerde. Hij maakte indruk op de Beatle met een Nothing Box, een klein plastic doosje met knipperende lichtjes.

Doorslaggevend was de mededeling van Mardas dat hij een 72-sporenrecorder kon maken. Een duizelingwekkend aantal voor The Beatles, die tot dan toe alleen met 2- en 4-sporenrecorders hadden gewerkt. Pas bij opnames voor het Abbey Road-album (1969) gebruikten ze voor enkele nummers een 8-sporenrecorder.

Lennon doopte Mardas om tot Magic Alex (Paul McCartney noemde hem de 'Griekse tovenaar') en hij werd dus directeur van Apple Electronics. Ook mocht hij de eigen Apple-studio aan Savile Row in Londen inrichten. De betrekking leverde hem een verblijfsvergunning in Groot-Brittannië op.

Echte uitvindingen, nieuwe technische snufjes en de 72-sporenrecorder zijn er nooit gekomen. Mardas' Apple-laboratorium werd verwoest bij een nooit opgehelderde brand. "Wat hij in feite deed, was de laatste uitvindingen van anderen bijhouden. En wij maar geloven dat het allemaal uit zijn koker kwam. We waren zo naïef als wat", zei George Harrison later.

Elektrische verf

Onder de uitvindingen die Mardas met The Beatles besprak, maar die nooit gerealiseerd werden, waren een elektrische gitaar op zonne-energie, elektrische verf ("je plugt in en je hebt een lichtgevende muur!") en behang met ingebouwde luidsprekers.

In de jaren 70, na het uiteenvallen van The Beatles, richtte Mardas zich met verschillende bedrijfjes op beveiliging en afluisterapparatuur. Onder zijn klanten was de toenmalige koning Hoessein van Jordanië, die een serie gepantserde auto's bestelde die waren voorzien van allerlei elektronica. Een groot succes werden zijn ondernemingen overigens niet.

Een veilingmedewerker in 2013 met de VOX-gitaar van Lennon

Het laatste deel van zijn leven leidde Magic Alex in Athene een teruggetrokken bestaan. Een paar jaar geleden verdiende hij ruim 300.000 euro met de ​verkoop van een gitaar die John Lennon hem in 1967 cadeau had gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl