Van Oord bouwt windmolenpark
NOS NieuwsAangepast

Offshorebedrijven moeten gaan leven van de wind

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

De bouw van windmolenparken op zee moet niet alleen een groot deel van Nederland van energie gaan voorzien. Het moet ook de Nederlandse offshorebedrijven redden die in grote problemen zijn geraakt door de malaise in de olie- en gasindustrie. Windenergie moet volgens minister Kamp tot 2020 al 6000 banen opleveren.

Als gevolg van de lage olieprijzen van de afgelopen jaren wordt er door oliemaatschappijen nauwelijks meer geboord. Dat heeft al duizenden banen gekost bij offshorebedrijven.

Windmolenparken bieden nieuwe kansen en de baggeraars uit de offshore-industrie lopen voorop in de transitie van olie en gas naar windenergie op zee.

Schip Van Oord installeert windmolen

De firma Van Oord ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste aannemers bij de bouw van windmolenparken op zee. Het bouwde onder meer al Gemini, een van de grootste parken op de Noordzee, 85 kilometer voor de kust van Groningen.

Op dit moment bouwt Van Oord voor de Britse en de Duitse kust. De afgelopen maanden sleepte het bedrijf samen met Shell en Eneco ook het contract binnen voor de Nederlandse windmolenparken Borssele 3 & 4.

De firma is een van de voorlopers in de offshore-industrie en is al in 2002 begonnen met wind op zee. Werknemers die overtollig zijn in de olie- en gasindustrie stromen binnen het bedrijf door naar die sector.

Bij de Sif Group uit Roermond maken ze de stalen funderingspijpen voor de steeds groter wordende windmolens op zee. Het aantal arbeidsplaatsen bij Sif is de afgelopen jaren verdubbeld en het bedrijf heeft vorig jaar een nieuwe assemblagefabriek gebouwd op de Maasvlakte in Rotterdam.

Ondanks de malaise in de olie- en gasindustrie heeft Sif moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Op dit moment werkt er nog veel tijdelijk ingehuurd personeel uit Duitsland, Polen en Portugal terwijl het bedrijf graag vast Nederlands personeel wil aannemen.

Sif maakt de fundering van windmolens op zee

Offshorebedrijven die met grote gespecialiseerde apparatuur voor de olie-industrie zitten, kunnen de overschakeling minder makkelijk maken. Bijvoorbeeld een bedrijf als Bluewater, dat heel gespecialiseerde olieplatforms bouwt, heeft weinig aan windenergie.

De verwachting is daarom dat de nieuwe werkgelegenheid in de bouw van windmolenparken niet bij alle bedrijven het verlies aan banen goed maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl