Het centrum van Figueras
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Spanje pakt Rotterdamse jihadist op

De politie in de Noord-Spaanse stad Figueras, niet ver van de Franse grens, heeft een 31-jarige Rotterdammer van Marokkaanse afkomst opgepakt. Hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de man van plan was om zich in Irak of Syrië aan te sluiten bij terreurbeweging IS.

"Waarschijnlijk is het hem niet gelukt om daar te komen", aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zaterdag bij RTV Rijnmond.

Geradicaliseerd

Spaanse media melden dat de verdachte uit Turkije naar Spanje was gereisd. Zijn aanhouding kwam voort uit samenwerking tussen inlichtingendiensten van verschillende landen. Op dit moment zou de man worden verhoord. Volgens de Spaanse krant El Pais wil de politie vaststellen in hoeverre hij geradicaliseerd is en welke contacten hij in en buiten Spanje had.

Oorlogsgebied

In Spanje bestond ook de vrees dat de man na zijn terugkeer uit Turkije in Europa een aanslag wilde plegen. Maar het OM in Nederland stelt dat hij op dit moment alleen wordt verdacht van reizen naar het oorlogsgebied. Ook dat is strafbaar. Het is de bedoeling dat de verdachte aan Nederland wordt uitgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl