NOS SchaatsenAangepast

Goud Knegt, zilver Hoogerwerf op 500 meter

Goud Knegt, zilver Hoogerwerf op 500 meter

Sjinkie Knegt heeft in Turijn de Europese titel veroverd op de 500 meter. Achter hem reed Dylan Hoogerwerf naar het zilver.

De twee Nederlanders lieten een knap staaltje ploegentactiek zien in Turijn en profiteerden ook van een valpartij van de Hongaarse concurrent Sandor Shaolin Liu. Het brons op de 500 meter ging naar de Rus Viktor An.

Daan Breeuwsma kon opnieuw geen potten breken: hij kwam in de kwartfinales ten val.

Knegt na goud op 500 meter: finale liep perfect

Met het goud op de 500 meter revancheerde Knegt zich voor de teleurstellende verlopen finale van de 1.500 meter, waarin hij gediskwalificeerd werd. "Dit is niet mijn favoriete afstand, hoewel ik op goede dagen hele goede 500 meters kan rijden. Vandaag was zo'n dag."

"De 1.500 meter was helemaal zo slecht nog niet, maar ik zat een paar keer op de verkeerde plek. Dat was heel zuur", keek Knegt nog steeds balend terug.

In de finale op de kortste afstand viel juist alles op zijn plek. "Ik startte vanaf plek drie, wat voor mij lekker is. Dan kan ik jagen en de druk opvoeren, zodat de anderen fouten maken. Nadat de Hongaar gevallen was, kon ik Dylan foutloos inhalen. Dat was perfect."

In het algemeen klassement na twee afstanden staat Knegt door zijn zege op de 500 meter op de tweede plek, drie punten achter koploper Semen Jelistratov. Nederlands kampioen Hoogerwerf is terug te vinden op plaats drie.

"De nummers een, twee en drie van de 1.500 meter stonden niet in de finale van de 500 meter, dus het wordt nu ineens heel spannend. Dat maakt het mooi."

Dat Hoogerwerf een van zijn concurrenten is, verrast Knegt niet. "We wisten dat hij een goede 500 meter kan rijden. Hij heeft het netjes gedaan vandaag en ik ben superblij voor hem."

Hoogerwerf: voor mij geen verrassing dat ik dit kan

Hoogerwerf pakte vorig weekend verrassend de Nederlandse titel en begon vol vertrouwen aan zijn allereerste EK. "Ik dacht: ik neem de vorm mee naar de EK en ga het gewoon weer laten zien."

Dat hij na de eerste dag achter Knegt in het klassement staat verbaast hem dan ook niet. "Ik heb op de NK ook al laten zien dat ik Knegt in kon halen, dus voor mij kwam het niet heel erg als een verrassing. "

Klassement na 500 meter (m)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl