Stéphane Peterhansel in actie tijdens Dakar 2017
NOS SportAangepast

Peterhansel wint voor de dertiende keer Dakar-rally

Autocoureur Stéphane Peterhansel is voor de dertiende keer winnaar geworden van de Dakar-rally. In de laatste proef over 64 km naar Buenos Aires kwam zijn leidende positie niet in gevaar.

De 51-jarige Peterhansel maakte in 1988 zijn debuut in de befaamde woestijnrally, die toen nog werd verreden in Afrika. Drie jaar later volgde zijn eerste van in totaal zes eindzeges bij de motoren. In 1999 stapte hij over naar de auto's en ook daar won hij tot dit jaar zesmaal.

Peterhansel viert zijn dertiende Dakar-overwinning

Peterhansel ging de slotetappe in met ruim vijf minuten voorsprong op naaste belager Sébastien Loeb. De negenvoudig wereldkampioen rally wist daar maar negentien seconden van af te snoepen.

Trucker Gerard de Rooy is als derde geëindigd. De Nederlandse titelverdediger kon zaterdag in de laatste etappe de Russen Edoeard Nikolajev en Dmitri Sotnikov niet meer bedreigen. De eindzege ging, net als in 2013, naar Nikolajev.

De Rooy verloor in de race van vrijdag bijna een kwartier op Nikolajev en begon de slotdag met veertig minuten achterstand op de klassementsleider.

De 36-jarige De Rooy won de Dakar Rally bij de trucks in 2012 en 2016.

Bij de motoren ging de eindzege voor het eerst naar een Brit. Sam Sunderland zag zijn leidende positie in de 64 kilometer lange slotrace niet meer in gevaar komen. De KTM-rijder nam in de vijfde etappe van de Dakar Rally de leiding en verdedigde zijn koppositie in de slotweek met succes.

De Australiër Toby Price, winnaar van vorig jaar, verliet de rally na de vierde etappe waarin hij een been brak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl