De veroordeelde Jamshid P.
NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor Afghaanse Nederlander in Engeland

Een in Afghanistan geboren Nederlander is in de Engelse stad Brighton veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De 35-jarige man was twee politieagenten met een hamer te lijf gegaan. Het incident is vastgelegd met een camera op het uniform van een politieagent.

In januari vorig jaar viel de man de agenten aan, die waren getipt over een poging tot inbraak. Er ontstond een zeer dreigende situatie waarbij de man met een hamer zwaaide en een van de agenten in de hals verwondde. Pogingen de verdachte uit te schakelen met een 'taser' hadden geen effect door de dikke kleding die hij droeg.

Moord in Nederland

De man was in Nederland al veroordeeld wegens moord op de vrouw van wie hij een huis huurde. Hij zat hier zes jaar van een celstraf van twaalf jaar uit.

Eind december 2015 vloog hij naar Engeland. Hij miste de terugvlucht en was woedend dat hij een nieuw vliegticket moest kopen. In de dagen daarna pleegde de man verscheidene inbraken in Engeland.

De rechter heeft bepaald dat de man niet binnen zes jaar vervroegd mag vrijkomen. In het vonnis staat dat de man een groot gevaar voor zijn omgeving vormt met zijn gewelddadige uitbarstingen.

De advocaat betoogde dat zijn cliënt spijt had betuigd. De Afghaanse Nederlander lijdt volgens hem aan een posttraumatische stressstoornis doordat hij in Afghanistan als 11-jarige getuige is geweest van de moord op zijn ouders door de Taliban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl