Een Airbus A320 van AirFrance landt in Toulouse
NOS NieuwsAangepast

'Gent op Nieuwjaarsdag aan vliegramp ontsnapt'

Op Nieuwjaarsdag zijn twee vliegtuigen in het luchtruim boven Gent bijna op elkaar gebotst. Een Egyptisch vrachttoestel en een passagierstoestel van Air France passeerden elkaar op een afstand van 1370 meter, met een hoogteverschil van 90 meter. De Belgische luchtvaartautoriteiten doen onderzoek naar het incident, meldt de Vlaamse publieke omroep.

Uit het onderzoek is al naar buiten gekomen dat de bemanning van het Egyptische toestel niet reageerde op waarschuwingen van de luchtverkeersleiding.

De Egyptische Airbus A300 was opgestegen in Oostende, met als bestemming Caïro. Hij naderde de Franse Airbus A320 die van Parijs naar Amsterdam vloog. De Egyptische piloot negeerde tot drie keer toe de instructie om niet verder te klimmen en de vlieghoogte aan te passen.

Alarmsignaal

Toen een zeer gevaarlijke situatie ontstond, trad een automatisch waarschuwingssysteem in werking. Dat betekent dat er in de cockpit een alarmsignaal klinkt, maar ook daarop zou de Egyptische bemanning niet hebben gereageerd. De toestellen passeerden elkaar vervolgens rakelings.

De Belgische luchtvaartautoriteiten zijn bezig met het eindrapport over de zaak, waarin veiligheidsaanbevelingen staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl