Suzanne Schulting
NOS SportAangepast

Inhaalactie in Calgary maakte van Schulting een echte wereldtopper

Het EK shorttrack zou zomaar het toernooi kunnen worden van Suzanne Schulting. De tiener uit Tijnje heeft zich in een jaar tijd in de mondiale shorttracktop geschaatst. En dus is ze maar voor één ding naar Turijn gekomen. “Dat is de titel. Vorig jaar was ik al aan het strijden om plaats twee en drie. Dan ga ik nu niet zeggen: ik ga weer voor plekje twee. En ik denk dat mijn concurrente, Arianna Fontana, ook wel te kloppen is. Dus waarom niet?”

Het zelfvertrouwen spat eraf bij Schulting, die zich gesteund weet door een succesjaar waarin ze derde werd op het EK, vijfde op het WK en ook nog goud pakte op het WK voor junioren. Als klap op de vuurpijl werd ze vorig weekend ook nog eens Nederlands kampioen.

Magistrale inhaalactie

Maar de echte aansluiting met de wereldtop vond ze in november, tijdens de eerste World Cup in Calgary. Daar baarde Schulting tijdens de 1500 meter-finale opzien met een inhaalactie, waarmee ze de twee Zuid-Koreaanse shorttrackhelden Suk Hee Sim en Mingjeon Choi te kijk zette.

Schulting maakt favorietenrol waar op NK shorttrack

Schulting kan zich de actie nog goed voor de geest halen. “Ik lag op positie drie en er waren nog vier rondes te gaan. Ik dacht: ik wil méér dan die derde plek. Ik kan hier blijven plakken, maar ik heb goede benen dus laat ik buitenom gaan en een inhaalactie plaatsen. En toen zat ik tussen de Koreaanse dames in, zag ik een gaatje, sprong erin en lag ik ineens op de eerste positie.”

Een magistrale inhaalactie, die Schulting maakte zonder vooropgezet plan. Het ging puur op intuïtie. “Het overkwam me een beetje, het gebeurde op het moment zelf. Ik weet nog dat ik Kip Carpenter (assistent-bondscoach, red.) onwijs hard hoorde fluiten langs de baan en dat ik dacht: oh jee, ik lig op kop, ik moet nog drie rondes echt schaatsen.”

Schulting snelt naar brons op 1.500 meter

Complimentenregen

De koppositie wist Schulting uiteindelijk niet vast te houden, ze pakte de bronzen medaille. Maar wat bleef hangen was de onwaarschijnlijke passeermanoeuvre. Op sociale media werd er volop over gesproken, terwijl Schulting in de hal ook veel complimenten kreeg toebedeeld.

“Ik kreeg van coaches te horen dat ze vrouwen niet zulke inhaalacties hadden zien maken. Dus het is wel nice dat ik dat heb gedaan. En ik opende Twitter en kreeg een explosie aan reacties. Dat was wel vet.”

Of ze de buitenlandse concurrentes angst heeft aangejaagd, weet Schulting niet. De actie gaf haar zelf in ieder geval veel vertrouwen. “Op het WK kon ik de strijd nog niet met ze aangaan; dat kan ik nu wel. Dus het was wel een bevestiging dat ik beter ben geworden en dat ik echt kan vechten om de podiumplekken. Dat kon ik vorig jaar nog niet. Het geeft aan dat ik echt heel erg de goede richting op ga.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl