Niels Hintermann op het podium
NOS SportAangepast

Sneeuwval zorgt voor loterij in Wengen, Hintermann wint

De Zwitser Niels Hintermann (21) heeft verrassend de combinatie, bestaande uit één slalomrun en één afdaling, in Wengen gewonnen. De thuisskiër werd 23ste in de eerste run.

Hintermanns beste prestatie in de wereldbeker tot dusverre was een 21ste plaats elf maanden geleden op de afdaling in Chamonix.

Zware sneeuwval

Tijdens de slalom sneeuwde het al hevig op de Lauberhorn-piste, aan de voet van de Jungfrau. De omstandigheden waren daarom voor de meeste skiërs vrijwel gelijk. De Zwitser Justin Murisier had op de slalom de snelste tijd geklokt, gevolgd door enkele favorieten voor de winst van vandaag Alexis Pinturault (vierde) en Carlo Janka (zevende).

Hintermann verrast in Wengen

Tijdens de afdaling hadden de eerste tien skiërs te maken met lichte sneeuwval. Hintermann zette de voorlopig snelste tijd neer 2.26,58, waarna de sneeuwval steeds heftiger werd. Ervaren afdalers als Kjetil Jansrud en Carlo Janka kwamen niet in de buurt van de tijd van Hintermann.

Wereldbeker voor Pinturault

De verse sneeuw zorgde daarna voor een ongelijke strijd. Vers gevallen sneeuw remde de skiërs erg af. Ook Pinturault, gestart met een voordeel van 2,76 seconden, verloor ruim 5,5 seconden en werd uiteindelijk twintigste. Hij stelde wel de eindzege in het WB-klassement van de combinatie veilig.

Met de winst debuteert Hintermann op een wereldbeker podium. Dat geldt ook voor de nummers twee en drie in Wengen: de Fransman Maxence Muzaton en de Oostenrijker Frederic Berthold.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl