Ook Renault zou gesjoemeld hebben met de uitstootwaarden
NOS NieuwsAangepast

Franse justitie start strafonderzoek Renault wegens dieselfraude

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

De Franse justitie begint een strafrechtelijk onderzoek naar Renault vanwege uitstootfraude met dieselauto's. Niet lang nadat in 2015 het sjoemelsoftwareschandaal bij Volkswagen aan het licht was gekomen, waren er al verdenkingen tegen Renault.

Justitie deed een jaar geleden een inval bij de autobouwer, die gedeeltelijk in handen van de staat is. Het Franse OM heeft inmiddels genoeg belastend materiaal voor een strafrechtelijk onderzoek.

Renault ontkent; het bedrijf herhaalde vandaag dat zijn auto's niet zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Het bedrijf zegt zich aan alle Franse en Europese wetten te houden. Ook bezweert Renault dat het achter het Europese beleid van strengere emissietests staat, en dat het de vervuiling van zijn eigen auto's het afgelopen jaar verder heeft teruggedrongen.

Afgelopen jaar riep Renault 15.000 auto's terug, omdat deze te veel schadelijke gassen uitstootten. Het bedrijf zei toen dat dit niet het gevolg was fraude.

Fiat Chrysler

In Amerika kwam Fiat Chrysler gisteren onder vuur te liggen van de milieuautoriteit EPA. Volgens de EPA heeft het bedrijf net als Volkswagen software ingezet om auto's door de toelatingstest te laten komen. Op de weg veel stoten de auto's meer schadelijke stoffen uit dan op de testband.

De Duitse regering heeft er bij de Europese Commissie opnieuw op aangedrongen om Italië aan te spreken op de verdenkingen bij het Italiaans-Amerikaanse bedrijf. De Duitse toelatingsautoriteit had eerder al onregelmatigheden geconstateerd bij auto's van Fiat. Maar Duitsland en Brussel kunnen niet direct iets ondernemen tegen Fiat; dat moet de Italiaanse overheid doen. Die houdt tot nu toe de boot af.

Volkswagen

Volkswagen heeft begin deze week strafvervolging in de VS afgekocht. Als onderdeel van een schikking van 4,3 miljard dollar heeft Volkswagen schuld bekend. Ook belooft het bedrijf zijn organisatiestructuur aan te passen, waardoor fraude minder makkelijk moet kunnen plaatsvinden. Enkele maanden geleden schikte Volkswagen al voor 17 miljard dollar met consumenten- en milieuorganisaties.

Eerder waren er ook berichten dat Nissan gesjoemeld zou hebben met het model Qashqai. Justitie in Japan doet onderzoek. De Belgische zender VRT meldde vorig jaar dat ook Opel sjoemelsoftware zou hebben gebruikt in Zafira Tourers. Opel ontkent dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl