Negentig procent van de kindvluchtelingen steekt alleen de zee over
NOS NieuwsAangepast

Unicef: ruim 90 procent kindvluchtelingen alleen naar Italië

Het aantal alleenreizende minderjarige vluchtelingen dat vorig jaar over zee arriveerde in Italië is verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens Unicef staken in 2016 25.800 vluchtelingenkinderen zonder begeleiders de Middellandse Zee over naar Italië. In 2015 waren het er 12.360.

In totaal bereikten vorig jaar 28.200 kindvluchtelingen Italië. Meer dan negentig procent reisde dus alleen. "Dit hoge aantal alleenreizende kinderen is uniek voor deze route", zegt Unicef. "In Griekenland reist zeventien procent van de minderjarige vluchtelingen alleen."

De meerderheid van de kindvluchtelingen komt volgens de kinderrechtenorganisatie van de VN uit Eritrea, Egypte, Gambia en Nigeria. De meesten zijn jongens tussen de 15 en 17 jaar. Zij reizen naar Europa om werk te vinden of om niet in militaire dienst te hoeven.

Unicef pleit voor een gecoördineerde Europese aanpak om kinderen te beschermen, omdat het een kwetsbare groep is die makkelijk kan worden uitgebuit. Zo wordt sommige meisjes een baan toegezegd en worden ze eenmaal in Nederland in de prostitutie gedwongen.

Europol waarschuwde eerder al dat zeker 10.000 minderjarige vluchtelingen worden vermist in de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl