Een winkel van telecom-aanbieder Tele2
NOS NieuwsAangepast

Tele2 gaat ondersteuning telefoons met alleen 2G of 3G beperken

Klanten van Tele2 met een 2G- of 3G-toestel die na 1 februari een nieuw abonnement afsluiten of hun huidige abonnement verlengen, worden deels afgesloten van het netwerk. Tele2 stopt vanaf dat moment met een groot deel van de ondersteuning voor deze toestellen.

Abonnees kunnen vanaf dat moment niet meer zelf bellen, sms’en of internetten. Gebeld worden of een sms ontvangen blijft wel mogelijk. De provider belooft klanten vooraf te waarschuwen dat de aanpassing eraan komt. De verandering geldt nadrukkelijk niet voor mensen waar niets aan het abonnement verandert.

3G bij T-Mobile

Tele2 huurt netwerkcapaciteit bij T-Mobile om 2G en 3G te kunnen ondersteunen. Daarnaast moet het zijn eigen 4G-netwerk onderhouden. Dat brengt extra kosten met zich mee en daar wil het bedrijf zo snel mogelijk van af. Volgens Tele2 neemt daarnaast het aantal klanten met een zo'n toestel snel af.

Het gaat dan om oudere smartphones die geen 4G ondersteunen en goedkope telefoons waar je alleen mee kunt bellen en sms'en.

Een woordvoerder van Tele2 zegt dat dit het juiste moment om de knop om te zetten. "Wij verkopen sinds 2014 alleen nog maar toestellen met 4G. Daarnaast staat in onze voorwaarden dat je wordt aangesloten op een 4G-netwerk. Wij richten ons op snel internet met grote databundels. Als dat niet bij je past is Tele2 wellicht niet het beste netwerk voor je."

iPhone 5

Tim Wijkman, smartphone-analist bij onderzoeksbureau Telecompaper, beaamt dat. "Tele2 focust zich heel duidelijk op mensen die snel internet willen en grote databundels. Het overgrote deel van de Nederlanders heeft daarnaast al een 4G-toestel."

Waar Tele2 mogelijk wel last van kan krijgen is een groep Nederlanders die een iPhone 5 heeft. Dat toestel ondersteunt 4G, maar werkt niet op het netwerk van Tele2. "Dat kan nog een probleem opleveren", denkt Wijkman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl