Trump Daily
NOS NieuwsAangepast

Trump Daily 13 januari: FBI onder vuur, band gestrikt voor inauguratie

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Goedemorgen!

Vandaag: de FBI ligt (wederom) onder vuur, Amerikaans protectionisme en we hebben nieuws over de B Street Band!

- Het ministerie van Justitie doet onderzoek naar FBI-directeur James Comey. Die kwam aan het einde van de verkiezingscampagne in opspraak. Een week voor verkiezingsdag maakte hij - verrassend - bekend dat de FBI het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton had heropend.

- De FBI had in oktober namelijk nieuwe e-mails gevonden op een computer van een assistent van Clinton, die mogelijk verband hielden met e-mailgate. Pikant: toen Comey dit bekendmaakte, had de FBI de inhoud van de e-mails nog niet onderzocht. De nieuwe e-mails bleken achteraf irrelevant te zijn.

- Twee dagen voor de verkiezingen kwam Comey dan ook met een tweede mededeling: de FBI had niets verdachts gevonden. Maar toen had Clinton al een week van negatieve berichtgeving over zich heen gekregen. Clinton heeft gezegd dat de actie van Comey haar de verkiezingen heeft gekost.

James Comey, afgelopen dinsdag

- Wat als Trumps belofte van America First leidt tot handelsprotectionisme? Wat kunnen Europese landen hiertegen doen en kunnen ze er zelfs van profiteren? De Ierse econoom en schrijver David McWilliams (een originele denker, ik ben een groot fan van hem) schreef een interessante vergelijking over hoe kleine exportgerichte landen als Ierland en Nederland daarmee kunnen omgaan.

- Trump wil uit de nucleaire deal met Iran stappen en de banden aanhalen met Vladimir Poetin. Zijn beoogde minister van Defensie liet tijdens de hoorzittingen duidelijk blijken dat hij daar anders over denkt. James Mattis wil dat Amerika de deal met Iran handhaaft en de Russen harder aanpakt.

- Ook de aanstaande directeur van de CIA, Mike Pompeo, wijkt af van Trumps standpunten. Trump heeft eerder gezegd dat de Amerikanen weer waterboarding moeten gebruiken tegen terreurverdachten, maar Pompeo weigert daar aan mee te werken.

- Party Watch: we berichtten eerder in deze nieuwsbrief over de problemen die Trump heeft met het aantrekken van topartiesten en beroemdheden voor Inauguration Day, vandaag over een week. Het Trump Team is er wel in geslaagd de B Street Band in te huren, een coverband die liedjes van Bruce Springsteen speelt.

- Laat nu heel links Hollywood Trump links liggen? Dat ook weer niet. Actrice Nicole Kidman riep Amerikanen op zich achter president Trump te verenigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl