Werkzaamheden aan de A9 door Amsterdam Zuidoost
NOS NieuwsAangepast

'Slaapproblemen, hoofdpijn en concentratiegebrek door geluidsoverlast'

"Mijn oren klappen dicht en ik raak uit balans. Daarnaast krijg ik er geweldige hoofdpijn van", zegt Lony Wesseling, die vlak bij de A9 woont in Amsterdam Zuidoost. Daar wordt momenteel gewerkt aan een tunnel waar de snelweg doorheen wordt gelegd. Veel omwonenden hebben last van het geluid van de werkzaamheden.

Als er geen maatregelen worden genomen tegen dit soort geluidsoverlast, is herrie volgens wetenschappers binnen twintig jaar het milieuprobleem met de grootste impact op de volksgezondheid in Nederland. Volgens het RIVM kunnen mensen er ziek van worden en er uiteindelijk zelfs aan overlijden, omdat de stress kan leiden tot hartklachten.

"De werkzaamheden hier gaan soms wel 24 uur per dag door", zegt Wesseling in het radioprogramma Nieuws en Co. "Het is meestal van maandag tot met vrijdag, maar soms werken ze 's avonds en in het weekend door. Je kunt dan echt niet slapen. Het heien is heel irritant, maar het intrillen van de damwanden van de tunnel is nog veel erger."

Concentratieproblemen

Wesseling is voorzitter van de Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg, die werd opgericht in de jaren 70 toen het stuk A9 door Amsterdam Zuidoost werd aangelegd. De stichting vertegenwoordigt ongeveer 30.000 mensen. "Veel mensen uit deze buurt klagen over hoofdpijn en concentratieproblemen. En mensen die al klachten hadden, merken dat deze erger worden sinds de werkzaamheden aan de tunnel zijn begonnen."

Op het dak van haar huis staat een geluidsmeter. Die staat daar eigenlijk om de overlast door overvliegende vliegtuigen te registreren, maar hij wordt ook gebruikt voor de bouwwerkzaamheden. Overschrijdt de geluidssterkte de norm, dan moet de aannemer de werkzaamheden aanpassen.

We vluchten vaak naar ons vakantiehuisje, maar het liefst blijven we natuurlijk thuis.

Lony Wesseling van Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg

"Als er een zware nacht aankomt, krijgen we wel eens hotelvouchers aangeboden", zegt Wesseling. "En we vluchten regelmatig weg naar ons vakantiehuisje, maar het liefst blijf je natuurlijk in je eigen huis."

Nieuwe huizen

Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan de tunnel in 2020 afgerond. De tunnel moet ervoor zorgen dat omwonenden minder geluidsoverlast van de snelweg hebben, maar de problemen zullen daarmee nog niet voorbij zijn, verwacht Wesseling.

"Als de tunnel klaar is, beginnen ze met de aanleg van een park. Dat gaat een jaar duren. Tegen de groenstroken van de tunnel willen ze daarna weer huizen gaan bouwen. Ik denk dus dat de geluidsoverlast nog wel even doorgaat en daar zitten we niet op te wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl