De Braziliaanse voellybalcoach Bernardinho
NOS SportAangepast

Bondscoach Bernardinho stopt na zestien succesjaren

Bernardo Rocha de Rezende, beter bekend als Bernardinho, stopt na zestien uiterst succesvolle jaren als bondscoach van de Braziliaanse volleybalmannen. Het is een afscheid in stijl, want de 57-jarige oefenmeester leidde de nationale ploeg afgelopen zomer naar goud bij de Olympische Spelen in eigen land.

Het was bepaald niet het eerste succes dat Bernardinho op zijn palmares kon bijschrijven. Toen hij in 2001 de mannenploeg onder zijn hoede kreeg, had hij met de Braziliaanse vrouwen al twee keer olympisch brons (1996 en 2000) veroverd.

Met de mannen ging het ook al snel crescendo. In zijn eerste jaar loodste hij de Braziliaanse volleyballers meteen al naar de eerste World League-eindzege sinds 1993. Er zouden er onder zijn bewind nog zeven volgen.

Canarinhos

In 2002 pakten de Canarinhos vervolgens hun eerste wereldtitel. Die werd geprolongeerd in 2006 en 2010, terwijl in 2014 de ploeg pas in de finale een halt kon worden toegeroepen door gastland Polen.

Ook op olympisch niveau was Brazilië onder Bernardinho toonaangevend met goud in 2004 en 2016 en zilver in 2008 en 2012.

Bernardinho, die als bondscoach wordt opgevolgd door Renan del Zotto, blijft wel trainer van Rio de Janeiro VC, de club waar Oranje-international Anne Buijs haar geld verdient.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl