Guy Wildenstein in de rechtbank van Parijs in september vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Schatrijke kunsthandelaar vrijgesproken van miljoenenfraude

De rechtbank in Parijs heeft de Frans-Amerikaanse kunsthandelaar Guy Wildenstein vrijgesproken van grootschalige belastingontduiking. Het OM had twee jaar celstraf en een geldboete van 250 miljoen euro geëist.

Volgens de aanklagers betaalde Wildenstein jarenlang geen belasting over zijn kapitale schilderijenverzameling en vastgoedportefeuille. De miljardair bezit veel werken van rococo-schilder Jean-Honoré Fragonard en van post-impressionist Pierre Bonnard. Ook heeft hij onder meer een stoeterij met racepaarden en een landgoed in Kenia waar de film Out of Africa werd opgenomen.

Het was "de langstlopende en meest verfijnde belastingfraude" in de recente geschiedenis van Frankrijk, zei het OM. Met allerlei brievenbusfirma's in belastingparadijzen zou Wildenstein zijn bezit voor de fiscus hebben verborgen. Hij heeft zelf altijd volgehouden dat hij niet op de hoogte was van de details van deze belastingconstructie.

De rechter oordeelde dat Wildenstein en zeven andere verdachten inderdaad hadden geprobeerd om het miljoenenbezit te verbergen. Maar hij sprak hen vrij omdat dergelijke constructies in de tijd dat ze werden bedacht nog niet illegaal waren in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl