Vos rijdt solo naar vierde wereldtitel

Marianne Vos is in Sankt Wendel voor de derde keer op rij en (na 2006, 2009 en 2010) voor de vierde keer in haar loopbaan wereldkampioene veldrijden geworden.

Op het loodzware Duitse parcours was al snel duidelijk wie om de plakken gingen strijden.

Katherine Compton, vooraf als Vos' grootste concurrente bestempeld, hield het tempo hoog en de Tsjechische Katerina Nash en de Nederlandse favoriete konden volgen.

De lokale favoriete Hanka Kupfernagel, tot de WK in Sankt Wendel met vier wereldtitels in haar eentje recordhouder, moest snel passen.

In de slotronde sloeg onze landgenote haar slag. Vos zorgde ervoor dat ze de 'zeephelling van modder' goed overkwam, waarna haar eerste versnelling direct te veel bleek voor de concurrentie. Op zeventien seconden achterstand pakte de Amerikaanse Compton het zilver, voor Nash bleek brons het maximaal haalbare.

Sanne van Paassen eindigde op 1.20 van haar landgenote als zesde. Sophie de Boer vond zich nog net terug in de toptien.

"Even testen"

Zo op het oog kostte het Vos bijna geen moeite om de concurrentie haar wil op te leggen. Na afloop sprak ze dat tegen: "Ik wist dat het zwaar zou worden en het kostte me vooral in het begin veel moeite. In de laatste ronde wilde ik aan kop rijden."

"Toen ik bij Compton wegreed, wilde ik haar eigenlijk even testen. Maar voor ik het wist had ik een gaatje. Toen ben ik vol doorgegaan. Ik had echt niet verwacht dat ik zo makkelijk zou winnen."

Vos had wel al snel door dat het parkoers haar goed lag. "Compton houdt meer van modder, dat gaf me wel veel vertrouwen. Een vierde titel is wel heel bijzonder. Ik vind ze allemaal even mooi."

Met haar vier wereldtitels komt Vos op gelijke hoogte met Kupfernagel, die in 2008 voor het laatst de gouden medaille pakte. Het pas 23-jarige omnitalent uit Babyloniënbroek werd ook op de weg en de baan al wereldkampioene en won in 2008 olympisch goud op de puntenkoers op de baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl