Anwar El Ghazi maakt een selfie
NOS VoetbalAangepast

Hoe gaan coaches om met de online-generatie?

Ze zijn overal. In de bus, in het restaurant, lopend over straat of zittend op de fiets. Een enkeling al rijdend op een scooter. Mensen die non-stop naar hun mobiel staren. Ze zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. En dus ook niet uit de voetballerij. Hoe gaan trainers daarmee om?

Bij PSV zijn ze eruit. "Ik kan wel zeggen: ik wil daar en daar geen telefoon hebben. Maar er zijn ook wel gevallen dat ik het aan de groep voorleg. Het voordeel is dan dat ze elkaar op hun gedrag gaan aanspreken", legt trainer Phillip Cocu zijn trucje uit.

En bij Ajax? "De momenten dat ik wil dat we ons concentreren, dat we met elkaar praten, dan wil ik geen telefoon op tafel zien", is Peter Bosz streng. De helft van zijn selectie bestaat uit jongens die geboren zijn na de Champions League-zege in 1995.

Hoe om te gaan met de online-generatie?

"Vroeger had je het over de patatgeneratie", weet sc Heerenveen-trainer Jurgen Streppel. "Nu praten we alleen maar over telefoons en tablets. Die kun je niet meer wegdenken." Streppel is niet de strengste coach. "In de bus naar wedstrijden toe mogen ze een mobiel bij zich hebben."

Korte spanningsboog

Met de generatie die veelal online actief is, komt ook het aspect van een korte spanningsboog om de hoek kijken. Hoe gaan de coaches daarmee om? Bosz: "Mijn besprekingen zijn doorgaans korter dan een kwartier."

Ook AZ-coach John van den Brom is er alert op. "Ja, je moet mee in je tijd. Ze hebben een korte spanningsboog. Maar je moet gewoon jezelf blijven. Als je gaat manoeuvreren, ga je jezelf in de problemen brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl