De komende jaren zal de leegstand in de Nederlandse winkelstraten oplopen
NOS NieuwsAangepast

Shop-in-shop als antwoord op hoge huren winkelpanden

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Steeds meer winkelstraten zien er troosteloos uit. Lege panden, vaak ook nog dichtgetimmerd. Het is een treurige aanblik, vooral in dorpen en kleine steden. Daar is de leegstand hoger dan het landelijk gemiddelde van ruim 7 procent.

In landelijke gebieden staat soms wel 20 of 25 procent van de winkelpanden leeg. De enkele kooplustige die daar nog door het winkelcentrum dwaalt, voelt zich compleet verloren. Met als gevolg nog meer leegstand, want de zin om te winkelen vergaat je op deze manier.

Samenwerken

Je zou zeggen dat de huurprijzen voor de winkelpanden door de leegstand wel moeten dalen, maar dat is niet zo. En dat is een belemmering voor veel ondernemers om een eigen winkel te beginnen. Ze moeten vaak een huurcontract voor vijf jaar of langer tekenen, met te hoge huurprijzen voor beginnende ondernemers. En bovendien: hoe weet je nou of je zaak vijf jaar blijft bestaan?

De oplossing is slim en simpel: samenwerken. In tientallen kleine steden ontstaat een nieuwe trend, shop-in-shops. Dat zijn winkels waar soms wel 30 of 40 kleine ondernemers samenwerken. Ze huren een kast, een plank, een tafel. Zo brengen ze samen de huur voor het hele pand op.

Verschillende ondernemers werken samen om de huur op te brengen

Vaak hebben ze ook de verplichting om een dagdeel als verkoper in de winkel te werken. Zoals bij Vandeplank in het Brabantse Someren. Dat was eerst een kapsalon, maar nu zitten er 35 kleine zelfstandigen in. Die verkopen van alles. Chocolade, handgeblazen glaswerk, babyspullen, serviesgoed, sieraden, noem maar op.

"Ik vind het leuk om alles samen te doen", zegt Ilse, die boerderijproducten verkoopt. "Je hoeft geen winkelpand te betalen." Een collega die kaarsen maakt, valt haar bij: "Het is gezellig. We geven informatie over de producten van onze collega's en leren zo ook nog wat. En zelf een winkel beginnen is niet te betalen."

In het naburige Asten zitten maar liefst 45 ondernemers in één pand. Daar wordt onder meer antiek, badjassen en borduurwerk verkocht. Er is ook iemand die een etagère huurt, waarin handbeschilderde stenen staan. En er is een paragnost die een stoel huurt.

Heleen van Ham is de eigenaresse van deze winkel. "Alleen deze ruimte runnen lukt me niet", zegt ze. "Maar met z’n allen is het goed te doen en de zaak loopt prima."

Kadoshop 22 in Deurne: 'we zijn nu met een man of 25 en er komen elke dag nieuwe mensen bij'

'Ouderwets snuffelen'

Dat zeggen ze ook in Deurne, waar sinds kort een shop-in-shop zit met de naam Kadoshop 22. De ondernemers hier zijn vooral bezig met Oosterse kunst, maar er is ook iemand die zelfgemaakte soep verkoopt.

"Wij hebben gehuurd van een oudere meneer die vroeger een modezaak had in dit pand en snapt dat we het niet aandurven om meteen een pand voor vijf jaar te huren. We zijn nu met een man of 25 en er komen elke dag nieuwe mensen bij. Het is in je uppie echt niet meer te doen als beginnend ondernemer. En dit is een uitkomst."

Ook de klanten zijn tevreden. "Ik kan hier altijd wel een leuk cadeautje vinden", zegt een mevrouw bij het Kadohart in Asten. "Beter dan al die leegstaande winkels", zeggen de klanten in Someren. "En de spullen zijn zo bijzonder. Lekker ouderwets snuffelen!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl