Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg
NOS NieuwsAangepast

Zwitserland mag zwemles moslimmeisjes verplichten

Moslimmeisjes in Zwitserland moeten verplicht meedoen aan de gemengde zwemles op school. Een strenggelovige familie uit Basel heeft een zaak hierover bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verloren. Met deze uitspraak komt een einde aan jaren van juridische procedures.

De zaak begon in 2008. De familie, van Turkse afkomst, hield hun twee dochters thuis van de zwemlessen op school. Dat is in Zwitserland alleen toegestaan als meisjes in de puberteit zijn, maar dat waren de meisjes toen nog niet.

Vrijheid van godsdienst

In 2010 werd de familie veroordeeld tot een boete. Meerdere rechtszaken volgden, maar nergens werden ze in het gelijk gesteld. Volgens de familie laat hun geloof niet toe dat de meisjes samen met jongens zwemmen. Wanneer dat toch wordt verplicht, is dat volgens hen in strijd met de vrijheid van godsdienst.

De rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaan daar niet in mee. Zij vinden het vooral belangrijk dat allochtone kinderen succesvol integreren. School speelt daarbij een grote rol, en daarom moeten leerlingen aan alles meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl