NOS NieuwsAangepast

De fruitschaal van David Bowie staat vanaf vandaag in Groningen

Precies één jaar na het overlijden van David Bowie stelt het Groninger Museum een bijzondere fruitschaal tentoon uit de privécollectie van de popster.

De fruitschaal, de Courtoise Manière van kunstenaar Nathalie du Pasquier, is vanaf vandaag te zien in het Groninger Museum. Het museum kocht het kunstwerk op een veiling. De schaal was onderdeel van de privécollectie van de popster en ziet er zo uit:

Courtoise Manière, de fruitschaal uit privécollectie van David Bowie

Afgelopen november werd de kunst uit de privécollectie van Bowie geveild in het Verenigd Koninkrijk. Het Groninger Museum had zijn oog laten vallen op vier items. De fruitschaal werd uiteindelijk de enige aanwinst.

Het museum kocht de Courtoise Manière voor ruim 9300 euro. "De prijzen waren van tevoren vrij laag ingeschat, maar stegen enorm tijdens de veiling", zegt Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum. "Het was ontzettend spannend en we zijn blij dat we de fruitschaal hebben."

Gedeelde passie

Tijdens de veiling bleek dat het museum een gedeelde passie met de popster had. David Bowie had veel kunstwerken van het Memphis Design. De fruitschaal is dan ook een aanvulling op de bestaande Memphis Design-collectie van het museum.

De komende drie maanden krijgt de Courtoise Manière een plek in de ruimte voor nieuwe aanwinsten. Daarna wordt het onderdeel van de permanente collectie van Memphis Design.

De Memphisgroep werd in 1981 opgericht door architect en ontwerper Ettore Sottsass en gebruikt veel kleuren en asymmetrische vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl