De gasten van het Sportforum van 9 januari 2017: Frank Woestenburg, Sebastiaan Timmerman en Nando Boers
NOS SchaatsenAangepast

'Chaotisch schaatsweekend was uiteindelijk ook heel leuk'

Er zijn te veel schaatstoernooien in het jaar en dat maakt het af en toe erg chaotisch voor het publiek, de schaatsers en de journalisten. Dat concludeerden de sportjournalisten Nando Boers en Frank Woestenburg en NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman in het wekelijkse Sportforum van het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

Na het afgelopen schaatsweekend, waarin zowel de EK allround als de EK sprint plaatsvonden in Thialf, werd er volop gediscussieerd. Zo vond Telegraaf-verslaggever Frank Woestenburg dat er gewoon te veel schaatstoernooien worden georganiseerd. "Moeten we dat wel willen?" vroeg hij zich hardop af.

"Er zijn heel veel internationale titeltoernooien in twee maanden. En dan ook nog NK's. Het is gewoon te veel en te chaotisch. Dat maakt het voor veel mensen onduidelijk. Het zijn geweldige prestaties, maar internationaal wordt het schaatsen steeds kleiner. Wat is een medaille op deze manier nog waard?"

Freelance-journalist Nando Boers, die onder andere werkt voor Trouw, is het daar niet mee eens. "Voor wie is het chaotisch? Ik denk vooral voor de journalisten. Als kijker beleef je zo'n weekend heel anders. Ik vind het juist heerlijk. Bovendien heb je veel meer schaatsen voor hetzelfde bedrag. En als het dan samen moet, is het ook handig dat het dan in één weekend gebeurt."

'Wat is een schaatsmedaille op deze manier nog waard?'

Woestenburg: "Experimenteren oké, maar moet dat dan bij een EK? Schaatsen aantrekkelijker maken voor het publiek is goed, maar er loopt te veel door elkaar heen. Het ene toernooi is nog niet afgelopen en het volgende begint al."

Volgens NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman zal het in de toekomst wel vaker voorkomen dat er toernooien worden gecombineerd. "Ik vind het goed dat ze dingen proberen, want vernieuwing bij het schaatsen was ook echt nodig."

Indrukwekkende Kramer

Uiteraard werd er ook stilgestaan bij Sven Kramer die voor de negende keer Europees kampioen allround werd. "Ik geniet van Kramer", aldus Boers. "Het kan voor mij niet lang genoeg duren. Elke keer als hij schaatst, is het weer interessant."

'Sven Kramer brengt altijd iets bijzonders'

Timmerman: "Kramer verraste mij vooral op de 5.000 meter. Dat doet hij altijd; dan tovert hij weer iets uit de hoge hoed. Uiteindelijk eindigt het wel altijd met de vertrouwde uitslag, maar Kramer brengt altijd iets bijzonders."

Daar is Woestenburg het mee eens. "Hij is een fenomeen. Het is nooit saai, ook al kun je de uitslag van tevoren al voorspellen. Sven Kramer heeft iets speciaals en wat hij elke keer laat zien, is echt indrukwekkend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl