Toni Kroos en Cristiano Ronaldo bij het FIFA-gala
NOS VoetbalAangepast

Blind en Robben zetten Ronaldo en Kroos op 1 en 2

Bondscoach Danny Blind en Oranje-aanvoerder Arjen Robben zullen met instemming hebben vernomen dat Cristiano Ronaldo is uitgeroepen tot FIFA Wereldvoetballer van het Jaar. Beiden hadden de Portugees immers ook op één gezet op hún persoonlijke lijstje.

Ook over de nummer twee waren trainer en speler van het Nederlands elftal het eens: Toni Kroos, de Duitse middenvelder van Real Madrid. Alleen plek drie zorgde voor verdeeldheid. Blind hield het op de Franse spits Antoine Griezmann van Atlético Madrid. Robben sloeg de prestaties van Robert Lewandowski, zijn Poolse ploeggenoot bij Bayern München, net iets hoger aan.

Louter ploeggenoten

Als aanvoerder van Portugal mocht natuurlijk ook Ronaldo zelf drie voetballers noemen. Hij koos voor louter ploeggenoten bij Real Madrid: achtereenvolgens aanvaller Gareth Bale (Wales), middenvelder Luka Modric (Kroatië) en verdediger Sergio Ramos (Spanje).

Lionel Messi, de captain van het Argentijnse elftal, hield het eveneens dicht bij huis. Hij heeft de Uruguayaan Luís Suárez het hoogst zitten, gevolgd door de Braziliaan Neymar en de Spanjaard Andrés Iniesta, stuk voor stuk spelers die net als hijzelf de kleuren van Barcelona verdedigen.

Tien keer Buffon

Het succes van Leicester City, de verrassende kampioen van Engeland, liet in de verkiezing zijn sporen wel achter. Zo wordt Riyad Mahrez vijf keer op de eerste plaats gezet, onder andere door de Palestijnse captain Abdellatef Bahdari en zijn coach, en vonden vier stemmers, onder wie bondscoach Kazuo Kuroda van Taiwan, Jamie Vardy de beste speler van 2016.

Chris Wood, die de selectie van Nieuw-Zeeland onder zijn hoede heeft, houdt het op de Belg Kevin De Bruyne van Manchester City. Opmerkelijk is hoe vaak de naam van Gianluigi Buffon opduikt. De Italiaanse doelman van Juventus wordt maar liefst 25 keer genoemd, en niet minder dan tien keer op plaats één.

Toptien FIFA Wereldspeler van het Jaar-verkiezing 2016

SpelerLand/clubStemmen in %
1. Cristiano RonaldoPortugal/Real Madrid34,54
2. Lionel MessiArgentinië/Barcelona26,42
3. Antoine GriezmannFrankrijk/Atlético Madrid7,53
4. NeymarBrazilië/Barcelona6,23
5. Luis SuárezUruguay/Barcelona5,11
6. Gareth BaleWales/Real Madrid4,62
7. Riyad MahrezAlgerije/Leicester City2,20
8. Gianluigi BuffonItalië/Juventus1,85
9. Andrés IniestaSpanje/Barcelona1,69
10. Toni KroosDuitsland/Real Madrid1,25

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl