Mahmoud Abbas
NOS Nieuws

Oproep Palestijnen aan Trump: hou ambassade VS in Tel Aviv

De Palestijnen hebben een klemmend beroep gedaan op aankomend president Trump om de Amerikaanse ambassade niet te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat zou een verwoestend effect hebben op het vredesproces, schrijft president Abbas volgens het Palestijnse persbureau WAFA in een brief aan Trump.

Die heeft in de verkiezingscampagne bij herhaling gezegd dat hij de Amerikaanse ambassade wil verplaatsen naar Jeruzalem. De nieuw benoemde ambassadeur, David Friedman, zou dat toejuichen. Kort na zijn benoeming door Trump zei hij al dat hij de banden tussen de VS en Israël wil versterken, onder meer door de ambassade te vestigen "in Israëls eeuwige hoofdstad, Jeruzalem".

Claim

De ambassade staat al 68 jaar in Tel Aviv, omdat zowel de Israëliërs als de Palestijnen Jeruzalem als hoofdstad claimen. De meerderheid van de lidstaten van de Verenigde Naties erkent Israëls claim op de gehele stad niet en de Jeruzalem-kwestie speelt een grote rol in vredesonderhandelingen.

President Abbas zou ook contact hebben opgenomen met andere wereldleiders en internationale organisaties met het verzoek druk uit te oefenen op Trump om van zijn verhuisplan af te zien.

Schoonzoon

Een andere belangrijke keuze van Trump waarover in Washington snel duidelijkheid wordt verwacht is de benoeming van zijn schoonzoon, Jared Kushner, tot topadviseur van de president. Kushner is dat nu al in het transitieteam dat de verhuizing van Trump naar het Witte Huis voorbereidt. De 35-jarige man van Ivanka Trump had in de campagne een doorslaggevende stem bij belangrijke beslissingen.

Net als zijn schoonvader is Kushner een vastgoedmagnaat. Er werd rekening gehouden met zijn benoeming op een hoge post, al voorzien kenners ook problemen. Zo moet elke schijn van belangenverstrengeling worden voorkomen. Kushners vrouw Ivanka krijgt namelijk de leiding over het zakelijk imperium van de nieuwe president.

Verder is er een wettelijk verbod op het aannemen van familieleden door de president. Er is al over gespeculeerd dat Trump dat verbod zou willen omzeilen door Kushner geen salaris te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl