Beppe Grillo
NOS NieuwsAangepast

Overstap EU-kritische Italianen geblokkeerd door Europese liberalen

Beppe Grillo van de fractie van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging "is enorm op zijn muil gegaan", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Grillo wilde met zijn partij overstappen van de Europese Partij van Nigel Farage (UKIP) naar de Europese liberale partij ALDE, de Alliantie van Democraten en Liberalen voor Europa, waar ook D66 en de VVD bij zitten. Maar ALDE ziet die overstap niet zitten.

Er zijn niet genoeg overeenkomsten tussen de Vijfsterrenbeweging en ALDE om samen te gaan, zegt de liberale partij in een verklaring. Er zijn fundamentele verschillen op belangrijke Europese punten.

Brexit

Grillo wilde met de aansluiting bij de liberalen meer gewicht in het Europees Parlement krijgen. Via zijn blog liet hij weten dat de leden van zijn partij in de praktijk al nauwelijks met euroscepticus Farage meestemden. Bovendien is de rol van Farage in Europa na de brexit uitgespeeld, denkt de voorman van de Vijfsterrenbeweging.

Aanvankelijk leken de Europese liberalen wel geïnteresseerd in de overstap. De partij zou daardoor flink groeien en de derde partij in het Europese Parlement worden.

Bovendien worden deze maand, halverwege de zittingstermijn van het Europees Parlement, de baantjes opnieuw verdeeld. Zo kiest het parlement volgende week een nieuwe voorzitter, waarbij de leider van de liberalen, Guy Verhofstadt, één van de kandidaten is.

"Verhofstadt hoopte door deze groep binnen te halen meer kans te maken op die functie", zegt EU-correspondent Arjan Noorlander. "Verhofstadt wilde macht vergaren, maar de anderen hebben meer hun principes laten spreken en gezegd: 'sorry meneer Verhofstadt, leuk dat u voorzitter wil worden, dat vinden we prima, maar we gaan deze club op dit moment niet bij ons binnenhalen'."

Salonfähig

Volgens Rop Zoutberg werd de aankondiging van Grillo dat hij wilde overstappen naar ALDE al met enig cynisme bekeken in Italië. "En nu dat mislukt is, zal dat alleen nog maar toenemen. Hij heeft hier in Italië nogal wat uit te leggen."

Het was al opmerkelijk dat Grillo nu een politicus in de armen viel die hij altijd leek te bestrijden: Guy Verhofstadt, zegt Zoutberg. Het idee daarachter was volgens hem dat Grillo zijn partij minder radicaal en meer salonfähig wilde maken.

"Het land maakt zich na de val van premier Renzi op voor nieuwe verkiezingen en Grillo hoopt dan de grootste partij te worden. Met een wat meer pro-Europese houding hoopte hij nieuwe kiezers te trekken."

"Op dit moment steunt zo'n 30 procent van de Italianen de Vijfsterrenbeweging van Grillo. Maar veel mensen zijn bezorgd over een aantal radicale standpunten die de partij inneemt over immigratie, de euro, de rol binnen Europa. En dat probleem heeft hij nu niet kunnen oplossen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl