Mbo'ers maken gretig gebruik van gratis ov-kaart
Desireé Vaartjes reist elke dag met de trein van het Friese Wolvega naar school. "Het is misschien maar een reis van twintig minuten, maar het kostte me wel 55 euro in de week. Dus deze ov-kaart scheelt me ontzettend veel geld."
Mbo'ers onder de 18 mogen vanaf dit jaar doordeweeks of in het weekend gratis met het openbaar vervoer reizen. Op de eerste schooldag van het jaar blijkt dat ruim 90.000 leerlingen de ov-kaart hebben aangevraagd.
Peter Hoekstra is een van hen. Hij is blij met de nieuwe regeling. "De trein is best duur. Dat mijn reis naar school nu wordt vergoed, vinden ze thuis erg fijn. Kunnen ze van dat geld weer andere dingen doen."
Voor Hoekstra komt het gratis ov op het goede moment. "Het is vandaag mijn eerste schooldag, dus voor mij komt het precies op tijd, maar ik kan me voorstellen dat het voor anderen wel lang heeft geduurd."
Langgekoesterde wens
Want mbo-leerlingen onder de 18 hebben lang op het gratis reizen moeten wachten. "Het is een langgekoesterde wens, ik ben heel blij dat die nu in vervulling gaat", zegt minister Bussemaker van Onderwijs. Ze had graag gezien dat de regeling eerder was ingegaan. "Maar het duurt even om zoiets te regelen."
Ook de startdatum van 1 januari noemt ze niet ideaal. "Het begin van het schooljaar als start, dat had ik liever gezien, maar dan hadden we het risico gelopen dat de ov-kaarten niet klaar waren, dat er veel gedoe zou ontstaan en dat de NS niet voldoende materieel had. Nu weten we zeker dat we een goede start maken."
In totaal hebben zo'n 120.000 leerlingen recht op de nieuwe regeling. "Voor mij is het belangrijkste dat zij nu vrij kunnen kiezen voor een opleiding en voor stageplekken. En dat het hun ouders enorm scheelt in de kosten", zegt Bussemaker.
Volgens het ministerie van Onderwijs scheelt de kaart ouders gemiddeld 600 tot 700 euro per jaar. Helemaal gratis is het overigens niet. Er is een persoonlijke ov-chipkaart nodig en die kost 7,50 euro.