Bezoekers krijgen uitleg over de nieuwe Velsertunnel
NOS Nieuws

'Gezellig druk' in nieuwe Velsertunnel

Ongeveer 10.000 mensen hebben vandaag een kijkje genomen in de gerenoveerde Velsertunnel, die volgende week maandag opengaat voor het verkeer. Het was er "gezellig druk", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Eigenlijk zou de tunnel het hele weekend open zijn voor in totaal 11.000 belangstellenden, maar door de gladheid ging dat gisteren niet door. Iedereen die voor zaterdag had gereserveerd, kon vandaag komen. Veruit de meeste mensen maakten daar gebruik van.

Daardoor was de toeloop vandaag bijna twee keer zo groot als gepland. Om die drukte in goede banen te leiden, had Rijkswaterstaat extra toezicht, parkeerplaatsen en fietsenstallingen geregeld.

Grote betrokkenheid

De dag verliep zonder problemen, zegt de woordvoerder. Alleen bij de zogeheten veilige ruimte moesten mensen soms even wachten voordat ze naar binnen konden. Net als andere moderne tunnels heeft nu ook de Velsertunnel ruimtes waar mensen bij een calamiteit in de ene tunnelbuis kunnen wachten totdat ze kunnen vluchten via de andere tunnelbuis. Dat kan pas als al het verkeer die buis heeft verlaten.

De meeste bezoekers kwamen uit de directe omgeving van de Velsertunnel. "We zagen een grote betrokkenheid, dat was mooi om te zien", zegt de woordvoerder. "Veel mensen waren echt geïnteresseerd wat er tijdens de renovatie allemaal is gedaan in de tunnel."

Twaalf centimeter hoger

De Velsertunnel in de A22 is vanwege de renovatie negen maanden dicht geweest. De tunnelbuizen zijn twaalf centimeter hoger gemaakt, de beveiliging is verbeterd, de besturing van de technische systemen is vernieuwd en er is asbest verwijderd.

Ook is er een compleet nieuw ventilatiesysteem aangebracht. Uitlaatgassen worden niet langer via ventilatietorens naar boven afgezogen, maar worden nu door ventilatoren in de rijrichting de tunnel uit geblazen. Maandag 16 januari om uiterlijk 05.00 uur gaat de nieuwe Velsertunnel open voor het verkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl