De gadgets van CES: van hele platte tv's tot een smart-halsband

EPA
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Je hebt de grote perspresentaties en de start-ups die hopen op aandacht. Maar uiteindelijk draait tech-beurs CES in Las Vegas toch maar om één ding: de nieuwste gadgets.

Eén product is altijd in enorme aantallen aanwezig en trekt jaar in jaar uit veel aandacht: de televisie. Hoewel de ontwikkelingen op dit 'ouderwetse' terrein niet echt revolutionair zijn, proberen fabrikanten als Sony, Samsung en LG er elk jaar iets groots van te maken. Dit jaar had LG bijvoorbeeld een ultradunne televisie, met een dikte van minder dan 4 millimeter.

Maar niet alles slaat even goed aan bij de consument. Een paar jaar geleden was op de CES de 3D-tv een trend. We zouden massaal, al dan niet met een speciale bril, naar tv's gaan kijken waarbij het beeld op ons afkwam. Dat bleek niet zo te zijn. De 3D-tv stierf een stille dood. Nu draait het vooral om de ultra-hoge beeldkwaliteit, zoals het al geïntroduceerde 4K.

Slimme tandenborstel en schoenen

En er is meer. Want televisieschermen, die spreken wel voor zich. Spannender zijn de nieuwste snufjes. Apparaten waarvan je niet wist dat ze bestonden óf waarvan je je afvraagt of je ze nodig hebt.

Dit zijn de nieuwste gadgets
Op tech-beurs CES draait het natuurlijk om de nieuwste gadgets. Zo werd er een tandenborstel gepresenteerd die advies geeft over je poetsgedrag en zijn er schoenen die je voeten opwarmen.

Wat denk je bijvoorbeeld van een kattenvoerbak die bijhoudt hoeveel brokjes en water je kat nog heeft? Of een elektrische tandenborstel die via een app advies geeft over je poetsgedrag? Iets waar je tandarts ongetwijfeld blij mee zal zijn.

Koude voeten

Voor de eigenaren van honden had de CES ook iets interessant: een halsband met een ingebouwde gps-tracker, zodat je je viervoeter makkelijk kunt volgen. En mocht je tijdens het wandelen met de hond koude voeten krijgen: er bestaan tegenwoordig schoenen die je voeten verwarmen via een app. Er waren ook twijfelachtiger gadgets, zoals een helm die met speciaal licht haar laat groeien. Althans, dat claimen de makers.

Een van de grotere favorieten op de beurs waren huisrobots, een slimme assistent voor in huis. Nu is het afwachten of zo'n apparaat over een paar jaar in onze huizen staat. Of, net als de 3D-tv, een stille dood sterft.

Onze tech-redacteur Nando Kasteleijn bezocht afgelopen week de CES-beurs in Las Vegas. Zijn eerdere verhalen lees je hier: