Kasper Dolberg en Armin Younes

Eredivisie met 3-1 te sterk voor Bundesliga

Een week voordat de eredivisie ontwaakt uit zijn winterslaap, wikkelen de beste vijf clubs hun laatste oefenwedstrijden af op de Europese velden. En ze hebben allemaal een tegenstander van formaat uitgekozen, toevallig ook allemaal uit de Bundesliga.

Zo stond Ajax vandaag tegenover de verrassing van de eerste seizoenshelft, RB Leipzig. Het werd de Amin Younes-show. De dribbelaar was verantwoordelijk voor drie treffers. Ook Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi waren productief. Pas na de vierde treffer van Ajax deed Leipzig, tweede achter Bayern München in de competitie, iets terug. Het werd liefst 1-5.

Ajax trad tegen Leipzig aan in zijn sterkste opstelling, in tegenstelling tot eerder op de dag tegen Excelsior. In dat duel overtuigde de b-keus van trainer Peter Bosz bepaald niet: het werd 1-3. Fraai was de 1-2 van Anouar Hadouir; hij schoot de bal van grote afstand over doelman Tim Krul.

13VfL Wolfsburgsc Heerenveen1-2

Feyenoord oefende eveneens in zijn sterkste mogelijke opstelling; alleen Karim El Ahmadi ontbrak tegen FSV Mainz (tiende in de Bundesliga) vanwege interlandverplichtingen. De Rotterdammers wonnen vrij eenvoudig: Steven Berghuis en Jens Toornstra maakten de doelpunten.

Alleen PSV onderuit tegen Bundesliga-club

Van alle eredivisionisten die vandaag oefenden tegen een club uit de Bundesliga, ging het alleen voor PSV mis. Borussia Dortmund was met 1-4 te sterk.

Voor rust leek het nog de goede kant op te gaan voor PSV, dat met nagenoeg de sterkste elf het veld betrad (alleen Héctor Moreno ontbrak). Jeroen Zoet keerde in de zeventiende minuut een strafschop. Maar niet lang daarna scoorde Dortmund alsnog. De teams gingen met 0-2 de rust in.

Dortmund, dat aantrad zonder onder anderen Mario Götze en Pierre-Emerick Aubameyang, kwam niet lang na rust op 0-3, alvorens Luuk de Jong iets terug kon doen.

Heerenveen verslaat Wolfsburg met 'scorpion-kick'

Het debuut van oud-Ajacied Riechedly Bazoer voor Wolfsburg, vanmiddag in La Manga tegen sc Heerenveen, verliep niet zoals gepland voor de nummer dertien uit de Bundesliga. Mario Gómez zette Wolfsburg nog wel op voorsprong vanaf de strafschopstip, na hands van Doke Schmidt, maar na rust was het Reza Ghoochannejhad die de Friezen met een fraaie hakbal op gelijke hoogte bracht. In de slotfase was de verrassing compleet: Michel Vlap maakte de winnende treffer voor Heerenveen.

Voor AZ maakte Wout Weghorst de enige treffer in de wedstrijd tegen Augsburg: 1-1.