NOS SchaatsenAangepast

Perfectionist Verbij heeft EK-titel, maar had harder gewild

Kai Verbij is een perfectionistische schaatser: de 22-jarige sprinter schreef in Thialf de eerste EK sprint op zijn naam, maar echt uitbundig vierde hij die titel niet. "Ik had graag iets harder willen rijden. Het was niet echt een toprit of zo", zei Verbij na de afsluitende 1.000 meter, waarin hij de derde tijd reed.

Perfectionist Verbij had harder gewild

"Ik ben wel blij hoor, misschien ben ik soms wel te perfectionistisch. Daarom juich ik niet zo snel. Maar het was wel een mooi toernooi. Het is de eerste keer en dan ben ik meteen voor twee jaar Europees kampioen, dat is ook mooi."

Verbij pakte vrijdag na de 1.000 meter de leiding in het sprintklassement, en gaf die op zaterdag niet meer uit handen. Over vier afstanden was hij de meest constante sprinter en bovendien maakte hij, in tegenstelling tot de nummer twee Kjeld Nuis, geen fouten.

Grotere doelen

Dat deed Verbij ook nog eens met het derde puntentotaal bij een sprinttoernooi in Thialf ooit. Maar dat doet de perfectionist niet echt veel. "Derde? Uiteindelijk wil je het beste puntentotaal hebben natuurlijk. Ik hoop dat ik dat ooit nog kan verbeteren."

En Verbij heeft nog grotere doelen. "Uiteindelijk wil je om de medailles strijden op het WK en de Olympische Spelen. Met zulke ritten kom je er niet. Maar voor een vierkamp ben ik tevreden." Dankzij zijn gouden plak op de EK heeft Verbij zich ook geplaatst voor de WK sprint.

Nuis toch nog tweede: er zit nog rek in

Toch een blije Nuis

Kjeld Nuis, die na een misslag op de 500 meter op vrijdag uiteindelijk toch nog als tweede eindigde, mag eind februari ook naar de WK sprint in Calgary.

"Ik ben er nu wel blij mee. Natuurlijk baal ik er ook van, maar dit was alles wat ik nog kon halen. Ik heb twee hele goede duizend meters gereden. Het gat met de rest was flink, dat vind ik mooi", aldus Nuis, die vooral blij is met zijn WK-ticket.

"Ik zag dit ook een beetje als een plaatsingstoernooi. Dat ik nu met zilver naar Calgary ga... daar moeten nog een heleboel goede jongens in Nederland voor strijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl