Jaap Stam als speler van Manchester United
NOS VoetbalAangepast

'Yip Yap' Stam terug op Old Trafford: het gaat niet om mij

Ruim vijftien jaar geleden kreeg Jaap Stam op de parkeerplaats van een benzinestation bij Manchester van zijn toenmalige trainer Alex Ferguson te horen dat hij weg moest bij Manchester United. Vandaag keert Stam terug op Old Trafford. Als manager van Reading FC, dat in de derde ronde van de FA Cup hoopt op een stunt in het Theatre of Dreams.

Stam speelde niet meer dan drie seizoenen voor Manchester United, maar het waren wel drie ongekend succesvolle seizoenen. Met teamgenoten als Peter Schmeichel, David Beckham, Paul Scholes, Roy Keane en de Neville-broers won de ijzersterke verdediger drie landstitels, de FA Cup, de Champions League (2-1 tegen Bayern München met twee goals in blessuretijd) en de wereldbeker.

Mourinho lovend over Stam

Stam werd op handen gedragen, maar moest in de zomer van 2001 toch ineens weg van Sir Alex Ferguson. Over de reden deden de hoofdrolspelers destijds nogal mysterieus. Maar of het nu toeval was of niet: enkele weken daarvoor was Stams autobiografie Head to Head verschenen.

Loslippige Stam

De Nederlander schreef daarin opvallend openhartig over het kleedkamergedrag van zijn ploeggenoten en over trainer Ferguson, die hem bij zijn overgang naar United zou hebben benaderd zonder PSV in te lichten. De Britse tabloids wisten wel raad met de smeuïge anekdotes van Stam en een rel was geboren.

Edwin van der Sar en Jaap Stam na het laatste duel van Stam voor United, op 19 augustus 2001

Ferguson was not amused met de loslippige Stam en dat leidde tot een conflict op de training, vertelde de Nederlander in 2012 aan the Daily Mail. "Op weg naar huis van de training kreeg ik een telefoontje van Ferguson. Waar ben je, vroeg hij. Bij een benzinestation, antwoordde ik, bijna thuis. Blijf daar wachten, zei Ferguson, en hij stapte in zijn auto en kwam me achterna." Op de parkeerplaats stapte Ferguson bij Stam in de auto en kreeg hij te horen dat Lazio zijn volgende club zou worden.

De autobiografie van Stam speelde daarbij geen rol, benadrukte Ferguson bij het verschijnen van zijn eigen autobiografie in 2013. Wel noemde Sir Alex de transfer een van de grootste fouten van zijn carrière. "Ik wilde hem niet verkopen, totdat Lazio ineens met een bod van 16,5 miljoen euro kwam. Jaap was toen dertig jaar en had vaak last van zijn achillespees. Achteraf was het een blunder van mij."

Ook Stam had zich een ander afscheid van Manchester gewenst. "Natuurlijk was dat een fout van hem. Ik had daar nog graag een paar jaar gespeeld, maar het was nu eenmaal zo. Ik was er toen niet gelukkig mee, maar als manager moet je soms bepaalde besluiten nemen."

Voorzichtige trainerscarrière

Vanmiddag om 13.30 uur keert de 44-jarige Stam nu zelf als manager terug op Old Trafford. Na zijn actieve loopbaan, in 2007 afgesloten na een weinig succesvol jaar bij Ajax, werkte Stam voorzichtig aan een trainerscarrière. Na assistent te zijn geweest bij FC Zwolle, Ajax en Jong Ajax begon hij afgelopen zomer als hoofdtrainer bij Reading, een club uit het Championship, het tweede niveau in Engeland.

Archief: Stam geeft Reading meer dan een Nederlands tintje

De verwachtingen waren aan het begin van het seizoen hooggespannen. Stam wilde Nederlands spelen, aanvallend vanuit positiespel met een 4-3-3-systeem met aanvallende verdedigers en verdedigende aanvallers. Promotie naar de Premier League is de ambitie van Reading, dat vorig seizoen nog zeventiende in het Championship werd.

En de methode-Stam lijkt te werken. De club staat na een zwaarbevochten 3-2 zege bij Bristol City, afgelopen maandag, keurig derde. Een plek die recht zou geven op een play-offduel om promotie. En vandaag wacht dan ook nog eens de kraker tegen Manchester United.

"Ik houd nog steeds van die club en van de fans", blikte Stam vooruit op het duel met zijn oude club. "Ik heb er een geweldige tijd gehad en het is mooi om er nu terug te keren. Maar het gaat niet om mij. Het gaat om Reading tegen United. Dus de mensen moeten niet over mij schrijven, maar over de kansen van Reading tegen deze grote club."

Yip Yap Stam

Natuurlijk is er de afgelopen dagen toch genoeg geschreven over de terugkeer van Stam op Old Trafford, waar hij ook vijftien jaar na zijn afscheid nog ongemeen populair is. Nog altijd zingen de United-fans geregeld zijn liefkozende lijflied "Yip Yap Stam is a big Dutch man". En dat zal vanmiddag niet anders zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl