NOS SchaatsenAangepast

Goed begin voor Verbij, maar Nuis zit vol met trucjes

Verbij leidt na twee afstanden: gewoon prima races

Na de eerste dag van de allereerste EK sprint gaat Kai Verbij aan de leiding, maar de vlag gaat nog lang niet uit bij de Nederlands kampioen sprint. Kjeld Nuis kroop na een mislukte 500 meter toch weer dichterbij dankzij zijn overwinning op de 1.000 meter en de Duitser Nico Ihle staat tweede op 0,19 seconde.

"Het is een goed begin", aldus Verbij. "Maar Kjeld verslaat me wel weer. Ik had mijn voorsprong liever wat groter gehouden."

Verbij weet wel precies wat hij morgen moet doen om als eerste man Europees kampioen sprint te worden. "De focus erop houden, niet te veel druk erop leggen en gewoon mijn races rijden. Dan komt het wel goed, denk ik."

Ik zit vol met trucjes.

Kjeld Nuis sluit een Houdini-act op het EK sprint niet uit

Kjeld Nuis leek het zicht op de titel al na de eerste vijf meter kwijt te zijn: hij ging op de 500 meter bijna onderuit en reed de negende tijd. En dat terwijl hij als topfavoriet aan het toernooi begon. "Maar dan moet je wel normaal doen bij de start", baalt Nuis.

"Ik ben terug naar het hotel gegaan, heb een koude douche genomen en de boel bij elkaar gescholden. Ik ben wel blij met deze overwinning. Het is een flink gat, maar het was op de 500 meter ook een flink gat en dat deed best wel zeer."

Na zijn sterke 1.000 meter klom Nuis toch weer van de negende naar de vierde plaats. Kan hij het EK nog winnen? Dan moet Nuis naast Verbij ook nog de Noor Lorentzen en de Duitser Nico Ihle voorbij. Het zou een Houdini-act zijn, maar Nuis sluit niks uit. "Ik zit vol met trucjes."

Ronald Mulder stond na de eerste 500 meter nog bovenaan in het klassement, maar na de 1.000 meter zakte hij terug naar de zesde plaats. Mulder reed zijn rit alleen omdat Ruslan Moerasjov zich ziek afmeldde. "Maar dat mag geen excuus zijn", aldus Mulder.

Wordt vervolgd

Zaterdag gaat het EK sprint voor de mannen verder met de tweede 500- en 1.000 meter. Ook de vrouwelijke sprintsters komen dan voor het eerst in actie.

De Europese kampioenschappen sprint en allround zijn zaterdag vanaf 11.00 uur live te volgen op NPO 1 en NOS.nl.

EK allround & sprint: programma zaterdag 7 januari

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl