Donald Trump in Palm Beach, Florida
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse bedrijven maken zich zorgen over Trump

Nederlandse bedrijven die naar de VS exporteren zijn bezorgd over het aankomende presidentschap van Donald Trump omdat hij beschermende maatregelen wil voor Amerikaanse producenten.

"Het is belangrijk voor een exportland als Nederland dat we zoveel mogelijk landen hebben waarheen we kunnen exporteren", zegt Raymond Mens van ondernemersvereniging EVO, waar 15.000 bedrijven bij zijn aangesloten. "We zien dit met zorg tegemoet, want buiten de EU is Amerika het belangrijkste exportland voor Nederland."

EVO roept de Nederlandse politiek op om zich hard te blijven maken voor handelsverdragen.

Belangrijkste zorg

Dat bedrijven zich grote zorgen maken over Trump, merkt ook Amerika-econoom Philip Marey van de Rabobank. Hij adviseert Nederlandse bedrijven over de Amerikaanse markt. "De belangrijkste zorg van klanten is nu hoe de handelsmaatregelen van Trump gaan uitwerken. Trump wil nu vooral eerst Mexico en China aanpakken. Maar als dat lukt, kan hij uiteindelijk ook Europa treffen."

Nederland exporteert vooral industriële producten en voedsel naar de VS. Als Trump importtarieven gaat heffen, moet Europa iets terugdoen, denkt Marey. "Eerst moet je aangeven hoe belangrijk vrijhandel is. Maar als dat niet werkt, moet je ook de importtarieven voor Amerikaanse producten verhogen."

Handelsoorlog

In 2002 werkte dat toen George W. Bush de importtarieven voor staal verhoogde. Toen de EU dreigde terug te slaan, draaide hij die beslissing terug. Het gevaar is wel dat je in een handelsoorlog terechtkomt, waarin allerlei landen steeds meer maatregelen nemen om import tegen te gaan.

"Uiteindelijk zijn er in een handelsoorlog alleen maar verliezers", zegt Marey. "Dat hebben we in de jaren 30 gezien. Toen maakte een wereldwijde handelsoorlog de grote depressie steeds dieper."

Twitter-aanvallen

Via twitter valt Trump de laatste weken individuele bedrijven aan die beslissingen nemen die hem niet bevallen. Zo dreigt hij Toyota met een importbelasting, omdat het bedrijf in Mexico auto's wil maken voor de Amerikaanse markt.

Volgens econoom Eric Bartelsman van de VU is de willekeur waarmee Trump bedrijven aanvalt gevaarlijk. "Op zich zit er wel wat in de beweegredenen van Trump. Multinationals spelen landen tegen elkaar uit en omzeilen regulering. Maar Trump gaat daar niet tegenin met beleid, maar doet dat van geval tot geval. En dat is link. Het maakt het voor bedrijven heel moeilijk om beslissingen te nemen over investeringen. Want je weet niet wat je kan verwachten. Trump tweet bijvoorbeeld over Ford en Toyota, maar een kleiner bedrijf kan onder de radar gewoon zijn gang gaan."

Corruptie

Ook kan dit corruptie in de hand werken, denkt Bartelsman. "Trump heeft de macht om bedrijven zo te chanteren. Als je geen tweet over je bedrijf wil, moet je dit en dat doen. De deur naar corruptie gaat hiermee wagenwijd open."

Als hij straks president is, heeft Trump relatief veel mogelijkheden om bedrijven te raken. "Een president kan op eigen initiatief, zonder het Amerikaans Congres, importheffingen invoeren. Hij moet dan wel een bepaalde reden aanvoeren. Maar die heffing kan heel specifiek zijn, per merk, per type auto of locatie waar die gefabriceerd wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl