De beursvloer op de technologiebeurs CES in Las Vegas
NOS NieuwsAangepast

Kamp blij met grote delegatie op techbeurs in Vegas

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Als het aan minister Kamp van Economische Zaken ligt, wordt het Hollands Paviljoen op de CES in Las Vegas een nieuwe traditie. De minister opende donderdagmiddag samen met prins Constantijn het paviljoen. Het is voor het eerst dat Nederland een duidelijke vertegenwoordiging heeft op de beurs.

Daarin liepen we achter op bijvoorbeeld Frankrijk. "Je moet ergens beginnen. Daarbij ben je naar mijn mening nooit te laat om ergens alsnog aan mee te doen", zegt Kamp.

Als je aan de technologiebeurs CES denkt, denk je wellicht snel aan de enorme stands van grote bedrijven. Dat is het paviljoen absoluut niet. Het is in feite een stukje 'straat', onderdeel van een hal die volstaat met allerlei start-ups uit verschillende landen. Dat maakt het best lastig om daartussen op te vallen. Je bent zo de Nederlanders voorbij.

Kamp: vorig jaar twee Nederlandse start-ups op CES, nu 30

De behoefte om naar Las Vegas te gaan, ontstond vorig jaar. Neelie Kroes, op dat moment ambassadeur van StartupDelta, was toen op de CES aanwezig. Zij zag dat er slechts twee Nederlandse bedrijven aanwezig waren. "Zij hadden wel direct succes. De helft van hun contracten zijn binnengekomen doordat ze vier dagen op de CES stonden", zegt Kamp. Dat smaakte dus naar meer.

De grote vraag is nu: kunnen de dertig Nederlandse bedrijven hetzelfde als de twee van vorig jaar? Harde cijfers zijn er nog niet, maar de standhouders zeggen wel dat er al veel gesprekken lopen waarvan ze hopen dat er iets uitkomt.

Divers aanbod

Er zijn veel verschillende start-ups met Kamp en Constantijn meegekomen. Het geeft een divers beeld weer van wat Nederland te bieden heeft, waar ongetwijfeld over is nagedacht.

Eén van de start-ups die de aandacht trekt is Beam Labs. Dit bedrijf heeft een beamer ontwikkeld in de vorm van een lamp, waardoor je deze thuis in een lampenhouder kunt stoppen en vanaf elke willekeurige locatie beeld kunt projecteren.

Ook Keezel is van de partij. Dit bedrijf heeft een apparaatje bedacht waarmee je op openbare plekken veiliger kunt internetten. Wifi-hotspots in hotels, cafés en in de trein zijn berucht doordat ze niet beveiligd zijn. Gebruikers zijn daardoor vatbaarder voor internetcriminelen.

Ipsum Energy doet iets heel anders. Het bedrijf heeft een dienst opgezet die je helpt om te besparen op je energieverbruik. Hiervoor worden alle apparaten die thuis in je stroomnetwerk zitten geanalyseerd en krijg je vervolgens in een appje advies over hoe je kunt besparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl