NOS Nieuws

Meeste 'overlast-asielzoekers' kwamen via Duitsland

Bijna twee derde van de Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers die in Nederlandse azc’s overlast veroorzaken, heeft eerder asiel aangevraagd in Duitsland. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Burgemeesters uit onder meer Weert en Venray zeiden eerder al dat ze af willen van deze groep asielzoekers omdat ze diefstallen plegen en mensen bedreigen. Op grond van Europese regels kunnen ze naar Duitsland teruggestuurd worden omdat ze daar voor het eerst asiel hebben aangevraagd. Volgens het ministerie gebeurt dat in alle gevallen binnen maximaal tien weken.

Nederland ontvangt overigens ongeveer net zoveel asielzoekers uit andere Europese landen als er op grond van dezelfde regels worden teruggestuurd. Vorig jaar zette Nederland 2080 asielzoekers uit naar bijvoorbeeld Duitsland, Italië, Frankrijk en België. In ruil ontving Nederland 1940 asielzoekers uit grofweg dezelfde landen.

Rondpompen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt deze praktijk het "rondpompen van asielzoekers" en wil dat het kabinet met Marokko en Algerije gaat praten over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Nu gaat dat vaak moeizaam.

Aan het eind van deze maand gaan minister Koenders van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar Marokko, om dat proces "soepeler" te laten verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl