NOS NieuwsAangepast

'2000 mensen 'klikken' bij Belastingdienst'

Zo'n 2000 Nederlanders hebben afgelopen jaar contact gezocht met de Belastingdienst met een tip over een familielid, buurman of andere bekende. Dat blijkt uit cijfers van de fiscus die zijn opgevraagd door radiozender BNR.

Het gaat bij het klikken niet om bedrijven, maar om tips die zijn binnengekomen bij de afdeling Particulieren. Volgens BNR is het goed mogelijk dat er nog veel meer is geklikt, omdat er geen vaste manier is om de Belastingdienst op mogelijke misstanden te wijzen.

Er kan bij diverse loketten van de Belastingdienst worden geklikt en de meldingen worden niet centraal bijgehouden. "De tip kan bijvoorbeeld komen van iemand die het onterecht vindt dat hij meer belasting moet betalen dan een ander", zegt een economisch psycholoog op de radiozender. Een motief kan ook rancune zijn, bijvoorbeeld van een ontslagen werknemer of een voormalige vriend of echtgenoot.

Meer dan de helft van de tips leidt overigens tot niets. In de overige gevallen wordt er in meer of mindere mate wel actie ondernomen, maar slechts in enkele gevallen is daadwerkelijk een navordering opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl