Wilco Kelderman komt gehavend over de streep in de achtste etappe
NOS WielrennenAangepast

Kelderman wil even niet meer naar de Tour

Hij had een reset nodig. Vandaar dat Wilco Kelderman deze winter de overstap maakte van Lotto-Jumbo naar de stal van Iwan Spekenbrink. De druk was de afgelopen jaren te hoog, En de nu pas 25-jarige Kelderman slaagde er niet in om zomaar eventjes in de voetsporen te treden van renners als Joop Zoetemelk.

Het heeft ertoe geleid dat Kelderman vandaag de dag ook liever even niet de grootste wielerwedstrijd ter wereld rijdt. "De Tour sla ik een jaartje over", aldus de ronderenner donderdag tijdens de presentatie van Team Sunweb. "Misschien wel twee jaar, maar dat zien we dan wel weer."

Zoals zijn nieuwe manager Iwan Spekenbrink bij Sunweb het zegt: "Bij hem zijn de verwachtingen de laatste jaren te hoog geweest. Maar hij blijft een supergroot talent."

Kelderman liever even niet naar de Tour

Het is niet zo dat hij finaal door de mand zakte in de laatste rondes waaraan hij deelnam. Kelderman reed in 2016 zeven etappekoersen uit en in vijf ervan finishte hij bij de beste tien. Maar in de Tour kostte een valpartij in de achtste etappe hem een goed klassement.

En ook in 2015 speelden valpartijen hem parten. "De Tour is de afgelopen twee jaar niet helemaal gelopen zoals ik wilde. Ik ben wel blij dat ik komend jaar een ander programma rijd."

Wilco Kelderman valt in de afdaling

Knecht in Giro

Bij Sunweb kan hij in de luwte starten. Eerst maar weer eens - zonder druk op zijn schouders - wat resultaten boeken en tot die tijd knechten voor, bijvoorbeeld, Tom Dumoulin in de Giro. Dezelfde Giro waarin hij al eens als zevende eindigde. Spekenbrink: "Kelderman kan het verschil maken voor Tom."

De Amersfoorter vormt in mei met renners als Laurens ten Dam, Georg Preidler en Chad Haga het klimtreintje dat Dumoulin in de Vuelta van 2015 zo node miste. Waardoor hij in de laatste bergetappe de zege verspeelde en ook naast een podiumplaats greep.

Programma Kelderman in 2017

Tour Down Under17 t/m 22 januari
Ronde van Romandië25 t/m 30 april
Giro d'Italia6 t/m 28 mei
Ronde van Polen 29 juli t/m 4 augustus
Vuelta a España19 augustus t/m 10 september

Helemaal wegcijferen hoeft Kelderman zichzelf ook weer niet in 2017. Hij is wel één van de vier kopmannen binnen de ploeg, naast ook de Franse klimmer Warren Barguil en de Australische sprinter Michael Matthews. Zo mag Kelderman zich bijvoorbeeld wel opmaken voor een leidersrol in de Vuelta.

Spekenbrink: "Je mag verwachten dat Wilco later in het jaar de support gaat hebben van zijn ploeggenoten in de Vuelta."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl