NOS VoetbalAangepast

ADO wint kort geding: Wang moet betalen

Rechter stelt ADO op alle fronten in het gelijk

De rechtbank in Den Haag heeft ADO Den Haag in het gelijk gesteld. De Chinese eigenaar United Vansen (UVS) moet de Haagse club 2.477.605 euro betalen, dat is inclusief rente. Daarnaast moet UVS de proceskosten, van tot nu toe 10.221 euro, overmaken. Wang kan verzet (beroep) aantekenen tegen de uitspraak.

ADO had 2.347.496 euro geëist van een totaal van 3.728.000 miljoen euro overeengekomen in augustus 2015. De rechter vond dat de club voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat tussen de partijen een overeenkomst tot stand is gekomen. "United Vansen is tekortgeschoten in de uitvoering van deze overeenkomst", oordeelde de rechter.

Verstekvonnis

Aan United Vansen, niet aanwezig in de rechtszaal, werd verstek verleend, wat betekent dat het bedrijf van Wang Hui volgens de voorgeschreven termijnen en formaliteiten is opgeroepen voor de rechtszaak.

Rechter Gerard van Ham

Rechter Gerard van Ham oordeelde weliswaar dat niet is aangetoond dat de dagvaarding volgens de Chinese voorschriften bij UVS terecht is gekomen. Dat betekent normaal gesproken dat geen verstek kan worden verleend en dat geen oordeel kan worden geveld. Volgens de Nederlandse wet kan de rechter hieraan echter in spoedeisende gevallen voorbijgaan en kan wel verstek worden verleend.

Spoedeisend belang

De rechter erkende het spoedeisend belang voor ADO en stelde dat UVS op verschillende manieren op de hoogte is gesteld van de dagvaarding en dat onder meer bij de zaak voor de Ondernemingskamer door het kamp-Wang ook al melding werd gemaakt van de rechtszaak in Den Haag. Daarom werd wel verstek verleend en wel een oordeel geveld.

Persrechter: ADO hoeft beroep niet af te wachten

De rechter stelde dat het Nederlandse recht toepasbaar is, omdat de overeenkomst in Nederland tot stand is gekomen en omdat de storting ten goede komt aan een Nederlandse onderneming. ADO kan het geld nu direct opeisen. Bij gebreke van tijdige betaling is UVS ook de wettelijke rente over de proces-, beslag- en vertaalkosten verschuldigd.

Niet ongelegen

Voor ADO komt de rechterlijke uitspraak uiterst gelegen. Het voortbestaan van de club stond op het spel. ADO was al onder verscherpt toezicht van de KNVB gesteld en om ergere sancties te voorkomen moet de club voor februari een sluitende begroting overleggen.

Eind 2016 werd Wang bij de Ondernemingskamer in Amsterdam al geschorst als preses van de raad van commissarissen van ADO. Hij raakte toen zijn aandelen en stemrecht ook kwijt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl