Politie op straat in Madrid tijdens de drukte in aanloop naar Driekoningen. Veel mensen geven elkaar kerstcadeaus met Driekoningen
NOS NieuwsAangepast

Driekoningenoptochten Spanje zwaar beveiligd na aanslag Berlijn

Onder zware beveiliging worden vanavond in veel steden in Spanje de Driekoningenoptochten gehouden. Er is veel politie op straat en met de recente aanslagen in Berlijn en Nice in het achterhoofd worden de steden afgesloten voor vrachtwagens.

In de hoofdstad Madrid worden ongeveer 1 miljoen toeschouwers verwacht, in Barcelona zullen dat er rond de 600.000 zijn.

Het is opvallend dat de beveiligingsmaatregelen van tevoren bekendgemaakt worden, zegt correspondent Edwin Winkels. "De autoriteiten hier willen de mensen normaal gesproken niet angstig maken. Het is ook niet zo dat het dreigingsniveau nu hoger is, dat is al sinds begin 2015 niveau 4 op een schaal van 5. Per evenement wordt gekeken welke maatregelen er nodig zijn", zegt Winkels in het NOS Radio 1 Journaal.

Afzijdig

Concrete dreiging is er in Spanje niet, zegt Winkels. "Sinds de aanslagen in Madrid van 2004 is Spanje gevrijwaard gebleven. Destijds vocht Spanje mee in Irak en dat zou je kunnen zien als aanleiding voor die aanslagen. Nu, met de situatie in Syrië, houdt Spanje zich afzijdig."

Wel zitten er mogelijke jihadisten in Spanje. "Sinds 2015 zijn er zo'n 175 verdachten opgepakt die mogelijk naar Syrië wilden afreizen of anderen ronselden voor de jihad. Dus hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag, zijn er bij de intochten vandaag toch verscherpte veiligheidsmaatregelen."

Hoewel de laatste grote aanslag al meer dan tien jaar geleden is, heeft Spanje veel ervaring met aanslagen. "Tot aan de wapenstilstand in 2010 zijn bij aanslagen door de Baskische afscheidingsbeweging ETA in totaal zo'n 800 mensen gedood. Je zou dus kunnen zeggen dat Spanje wel gewend is geraakt aan terrorisme."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl